Sander Boschker, Dennis Hulshoff, Spira Grujic, André Karnebeek (73. Faouzi El Brazi), Sjaak Polak, Ellery Cairo, Tom van der Leegte (58. Kurt van de Paar), Arjan van der Laan, Thijs Houwing, Jan Vennegoor of Hesselink, Chris de Witte

Fred Grim, Abubakari Yakubu, Christian Chivu (46. Nikos Machlas), Petri Pasanen, John O\'Brien, Tomés Galések, Richard Knopper (60. Andy van der Meyde), Rafaél van der Vaart, Pius Ikedia, Shota Arveladze

Ajax in tweede helft langs Twente

Strijd om Europees voetbal ongemeen spannend

(Door: LD)

Vandaag was het noodzaak voor Ajax om te winnen. Bij verlies zou plaatsing voor Europees voetbal in gevaar komen. Dit leek een enorme druk te leggen op de jonge selectie van Ajax. Adriaanse begon de wedstrijd in een 4-1-3-2 opstelling, met Yakubu voor de verdediging en Arveladze en Ikedia in de spits.

Hoewel voor Twente helemaal niets meer op het spel stond, was het juist de club uit Enschede die het sterkst aan de wedstrijd begon. Na zes minuten kon de verkeerd gedekte Chris de Witte de bal achter de kansloze Grim schieten. Aan de andere kant was Ajax nauwelijks gevaarlijk. Hoewel Pius Ikedia zijn tegenstanders vaak te snel af was, was het rendement steeds nihil. De jonge Nigeriaan miste elke keer ofwel het inzicht ofwel de techniek om een goede voorzet af te leveren. Twente kreeg nog een aantal goede kansen op de 2-0, maar scoorde niet, mede doordat Houwing miste een formidabele kans verprutste. Kort voor rust kwam Ajax - tegen de veldverhouding in - langszij door een zondagsschot van Tim de Cler. De linksback stond geheel vrij bij een corner van Van der Vaart en schoot de bal vanaf rand zestienmetergebied prachtig in de kruising.

Na rust werd Ajax, met Machlas voor de aan het hoofd geblesseerde Chivu, beter. Het speelde weer in de vertrouwde 4-3-3-opstelling, met Arveladze als linksbuiten en Machlas in de spits. FC Twente werd nauwelijks nog gevaarlijk en het wachten was op een treffer van Ajax. Nadat Machlas en Arveladze gemist hadden, schoot aanvoerder Galések Ajax met een geplaatste schuiver naar een 1-2 voorsprong. Enkele minuten later schoof Machlas uit kansrijke positie de bal koelbloedig onder Boschker door: 1-3. FC Twente kreeg nog enkele goede kansen op de aansluitingstreffer, maar Grim redde prachtig. Volgende week moet Ajax winnen en hopen op puntverlies van Roda JC, om aanspraak te kunnen maken op de 3de plaats.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.