v.Dijk, Kalezic, v.d.Berg, Teixeira, Nwakire (v.Loenhout/63), Gudjonsson, Petrovic, v.Wanrooij, Cornelisse, Hoogendorp (v.Dinteren/87), Redan (Samardzic/80).

AJAX:

Grim, O\'Brien, Pasanen, Yakubu, De Cler, Galasek, v.d.Gun (Arveladze/46), Witschge (Cruz/73), Ikedia, v.d.Meyde, Wamberto (v.d.Vaart/63).

Probeersel Adriaanse kost Ajax punten

(Door: M)

Ajax heeft donderdag wederom kostbare punten verspeeld in de strijd om Europees voetbal. In Waalwijk kwamen de Amsterdam mers tegen RKC niet verder dan een 2 - 2 gelijkspel. De Ajacieden keken al na 13 minuten tegen een 2 - 0 achterstand aan. Rick Hoogendorp profiteerde twee keer dankbaar van de wanorde in de defensie van Ajax. Enkele minuten later schoot Witschge de belangrijke aansluitingstreffer achter Van Dijk. De snelle gelijkmaker na de rust van de razendsnelle Ikedia bracht de hoop op een nuttige overwinning op de Brabanders weer terug. Een slotoffensief van Ajax leverde echter niet meer het gewenste winnende doelpunt. Ondanks het gelijkspel neemt Ajax de derde plaats in de competitie weer over van Roda JC.

De wegen van een coach zijn soms ondoorgrondelijk. Dat bleek donderdagvond wel in Waalwijk. Co Adriaanse verraste daar vriend en vijand met zijn fantasierijke 4-2-4 opstelling. Zo startte John O'Brien en niet Andre Bergdolmo na maandenlang afwezig te zijn geweest wegens een blessure in de basis als rechtsback ten koste van de in een vormcrisis verkerende Ferdi Vierklau. De Amerikaan werd in de achterhoede 'normaal' vergezeld door Yakubu, Pasanen en De Cler. Op het middenveld hadden Witschge en Galasek de vuile taak om met z'n tweeen het gehele middenveld te bestrijken. De Amsterdammer posteerde Wamberto, Van der Gun, Van der Meyde en Ikedia in de voorhoede. Vooral de tactische keuze voor Van der Meyde boven Arveladze was verbazingwekkend.

Ajax begon uitermate zwak aan het duel. Binnen de minuut kwamen de gasten al op achterstand na een gigantische blunder van Fred Grim. De onbetrouwbare doelman greep mis op een voorzet van Petrovic, waardoor Rick Hoogendorp zijn kans schoon zag om de vrije bal tussen enkele verdedigers van Ajax de touwen in te jagen. Dezelde spits van RKC bracht de manschappen van Co Adriaanse 12 minuten later nog dieper in de problemen toen hij een fout van Van der Gun afstrafte. Hij rondde een snelle counter bekwaam af, waardoor de Brabanders op een verrassende en comfortabele 2 - 0 voorsprong kwamen. Routinier Witschge bracht Ajax al snel weer terug in de race. Enkele minuten na de tweede treffer van RKC scoorde hij via een fraai afstandschot de aansluitingstreffer binnen.

Ajax had vlak voor rust zelfs al op gelijke hoogte kunnen komen met de thuisploeg via Andy van der Meyde. De gelegenheidsspits wist zich echter geen raad met het buitenkansje dat hem enigszins gelukkig in de voeten werd geschoven. Van Dijk kon simpel redden op de zwakke inzet van de jeugdinternational. Na de pauze liet de Nigeriaanse dribbelaar Ikedia aan Van der Meyde zien hoe wel moet. De rechterspits schoof na een snelle uitbraak de bal netjes aan de kansloze keeper van RKC. Een sterker Ajax leek vervolgens, met enkele frisse invallers, op zoek te gaan naar meer, maar RKC, dat nog een kansje heeft op Europees voetbal, verweerde zich kranig en met succes, aangezien het slotoffensief van Ajax niet leidde tot serieuze kansen.