Kalac, Senden, Vrede, v.Haaren, Luijpers, v.Dessel, v.d.Luer, Sonko (Tomasic/59), Soetaers, Nygaard, Anastasiou.

Ajax:

Grim, Vierklau, Pasanen, Yakubu, De Cler, Galasek, v.d.Vaart (Cruz/64), Witschge, v.d.Gun (Hersi/86), Arveladze, Wamberto (v.d.Meyde/75).

Ajax en Roda JC in evenwicht in Kerkrade

(Door: Marco)

Ajax en Roda JC hebben elkaar maandagmiddag in Kerkrade in evenwicht gehouden. Beide elftallen moesten na 90 voor al spannende minuten genoegen nemen met een gelijkspel. Het was Roda dat JC na een uur spelen op voorsprong kwam door een doelpunt van Anastasiou. Arveladze schoot echter 2 minuten later uit een penalty de gelijkmaker binnen. Door het gelijkspel veranderd er weinig op de ranglijst. Ook RKC en Vitesse kwamen dit weekend niet verder dan gelijke spelen. Door de nederlaag van Feyenoord loopt Ajax 1 punt in op de Rotterdammers. Het verschil is echter nog 5 punten.

Tot grote opluchting van Co Adriaanse kon hij maandagmiddag beschikken over Petri Pasanen. De Fin bleek uiteindelijk toch op tijd hersteld van zijn blessure, die hij de afgelopen week op de training opliep, om in de basis te starten in het belangrijke duel tegen Roda JC. Samen met Yakubu vormde hij het centrale duo in de achterhoede van de Amsterdammers. Net als tegen PSV was ook Richard Witschge weer van de partij als linkshalf. Van der Vaart keerde terug in de basis op '10', terwijl Van der Gun op de rechtervleugel de voorkeur kreeg boven Van der Meyde.

Ajax had een moeilijk eerste kwartier van de wedstrijd. De thuisploeg ging fel van start en de Amsterdammers hadden daar zichtbaar moeite mee. Bij Ajax liep het in die fase voor geen meter. Er werd veel balverlies aan de kant van de Amsterdammers geleden, waardoor Roda JC 3 a 4 goede mogelijkheden wist te creeeren. De verdediging van Ajax wankelde een aantal maal, maar capituleerde niet dankzij een gebrek aan scherpte voorin bij Nygaard en Anastasiou die enkele aardige kansen om zeep wisten te helpen. Aan de andere kant was ook Arveladze dichtbij, maar zijn schot werd gekeerd door Kalac.

Na een matig begin kwam Ajax langzamerhand terug in de wedstrijd en nam het de controle in de wedstrijd over van het elftal van Vergoossen. Een van de oorzaken hiervan was de positiewisseling tussen Witschge en Van der Vaart, waardoor een sterker middenveld ontstond. Juist in de periode dat Ajax aanspraak leek te maken op de eerste treffer scoorde Roda JC. Anastasiou reageerde allert toen een bal terugkwam van de paal. Grim was kansloos op de inzet van de Griek. 2 minuten na de goal sloeg Ajax al terug. Arveladze benutte een penalty, gegeven door Jol na een overtreding in het strafschopgebied op Van der Gun.

In de slotfase probeerden beide ploegen, die zeer aan elkaar gewaagd waren, met een uiterste krachtinspanning de overwinning nog uit het vuur te slepen. Tevergeefs, ondanks dat Anastasiou en Cruz dichtbij waren. Laatstgenoemde, die net als Van der Meyde en Hersi in de tweede helft inviel, raakte net als Van der Gun in de eerste helft in zijn poging jammerlijk de paal. Wederom wist Ajax dus niet tot winst te komen. De Ajacieden zijn nu in de strijd om de tweede plaats afhankelijk van de resultaten van Feyenoord. Op zondag 13 mei ontvangt Ajax Feyenoord in de Amsterdam Arena.