Geel: Langerak, Monteiro, Rudge, Van der Meer (Sparta)

Ajax: Grim, Vierklau, Yakubu, Pasanen, De Cler, Galasek, Van der Vaart, Arveladze, Van de Meyde, Van der Gun (Hersi '81),'Wamberto
Sparta: Kooiman, Monteiro, Rudge, Mendes da Silva, Van der Meer, Nieuwenburg, Nielsen, Inia (Zijm 76), Boukhari, Elkhattabi, Langerak

Ajax speelt Sparta helemaal zoek

Fris Ajax scoort negen maal tegen flets Sparta

(Door: Lars)

Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen Sparta op het programma. Eerder dit seizoen werd in de uitwedstrijd tegen Sparta geflatteerd met 3-0 verloren, dus op de 101-ste verjaardag van Ajax viel er iets goed te maken. Precies een jaar geleden verloor Ajax voor het laatst een thuiswedstrijd, in de jubileumwedstrijd tegen FC Twente. Sparta bloeide de laatste wedstrijden helemaal op onder de nieuwe trainer Willem van Hanegem: van NEC (3-0) en FC Twente (5-1) werd overtuigend gewonnen.

Ajax opende, wellicht geénspireerd door een Ajax-talentje dat ruim 500 keer hooghield voor de wedstrijd, fris en aanvallend op het wederom spekgladde veld. Dit leidde al snel tot enkele kansen. Na acht minuten kon Wamberto van dichtbij Sparta-keeper Frank Kooiman passeren: 1-0. Een halve minuut later kreeg Sparta echter al goede kansen op de gelijkmaker, maar gelukkig redde Grim. In de tiende minuut verdubbelde Andy van der Meyde de score: nadat een hoge voorzet van links door alles en iedereen werd gemist nam hij de bal aan op de borst en schoot hem onberispelijk in de lange hoek. Ajax bleeft vrolijk doorgaan met aanvallen. Van der Gun profiteerde na 24 minuten door een pass van Arveladze van de vele ruimte die achter de Sparta-verdediging lag en schoof de bal van dichtbij door de benen van Kooiman: 3-0. Enkele minuten later scoorde Ajax wederom uit een counter: de mee op gekomen Tim de Cler stiftte de bal over de doelman van Sparta. Deze kon de bal nog wel licht aanraken, maar net niet genoeg om een doelpunt te voorkomen. Vijf minuten voor rust pikte ook Arveladze, die enkele formidabele kansen miste, zijn doelpuntje mee: 5-0. Hij kapte zijn tegenstander uit bij de achterlijn en schoot de bal vervolgens in het doel van de kansloze Kooiman. Bij het rustsignaal kregen de godenzonen een staande ovatie van het publiek.

De tweede helft begon Ajax zo mogelijk nog beter: na twee minuten kreeg Ajax een penalty. Deze werd door Arveladze simpel verzilverd; natuurlijk werd het nemen van de penalty niet aan een Nederlander overgelaten. Sparta, dat na rust wel wat verdedigender speelde, werd volledig weggespeeld. In de 59ste minuut kon Van der Gun een lage voorzet van Van der Meyde simpel intikken: 7-0. Ruim vijf minuten later kon Arveladze na een goede steekbal van Van der Gun alleen op Kooiman afgaan. Arveladze omspeelde de keeper fraai en schoof beheerst de achtste treffer binnen. Tussendoor kreeg Boukhari na een domme handsbal nog zijn tweede gele kaart, maar dit veranderde weinig aan het spelbeeld. Drie minuten voor tijd slalomde de Georgiér fraai langs het zestienmetergebied om vervolgens de bal in het dak van de goal te pegelen: 9-0. Vanaf dat moment raakte de ArenA in extase. Het gehele publiek scandeerde 'tien-tien-tien', en Ajax ging enthousiast op zoek naar de tiende treffer. Helaas kwamen de Ajacieden net tijd tekort om dubbele cijfers op het scorebord te krijgen.

De snelle balcirculatie en het goede positiespel van Ajax deden bij vlagen denken aan het Ajax van zes jaar geleden. Er moet echter opgepast worden het elftal meteen de hemel in te prijzen. Sparta speelde vandaag onthutsend zwak, mede doordat Van Hanegem er enigszins naéef voor had gekozen achterin één-op-één te spelen. Er waren ook wat minpuntjes. De verdediging, spelend zonder de geblesseerde Chivu, gaf een handvol grote kansen weg. Vooral Vierklau kon op geen enkel moment overtuigen. Pasanen en Yakubu verdeelden het spel prima, maar lieten ook wel wat steekjes vallen achterin. De Cler speelde voornamelijk op het middenveld, waardoor Van der Vaart opschoof naar het midden, en kwam een paar keer goed mee naar voren. Voorin misten vooral Arveladze maar ook Van der Meyde enkele 100% kansen. Wamberto dribbelde voor rust met bijna elke bal naar binnen, waarbij hij veel balverlies leed, tot ergernis van de toeschouwers. In de rust had Adriaanse hem hier kennelijk op aangesproken, want na de rust beperkte Wamberto zich tot ballen aannemen en weer terugspelen.

Voor Nikos Machlas had Adriaanse geen plaats in zijn elftal. Ook Winter en Witschge kwamen niet aan spelen toe. Winter zat zelfs niet op de reservebank. Adriaanse verklaarde later dat dit om tactische redenen was. Ook de keuze voor Arveladze was puur om tactische redenen. Wellicht staat de publiekslieveling Machlas volgende week dus weer 'gewoon' in de basis bij de uitwedstrijd tegen NEC over twee weken. Al met al heeft het publiek zich prima vermaakt. Vooral op Noord 2e ring, naast het uitvak, vermaakten de 'Ajax Ultra's' zich prima. De meegereisde Rotterdammers, die eigenlijk alleen voor de wedstrijd geluid produceerden, werden toegezongen met teksten als '(1 t/m 9) - 0, en Sparta staat voor lul!', 'Veel succes tegen Heracles!' en 'Willem pak je tas maar weer in!'.