Geel: Allach (FC Groningen), G.van Dijk (FC Groningen), Wamberto (Ajax), Vierklau (Ajax)

Beukenkamp, Elshot, Allach (Schoenmakers/70), v.d.Looi (Curovic/76), Johansson, G.van Dijk, Broerse, Hugo, Leonardo, Robben (Maximiano/64), Drent.

AJAX:

Grim, Vierklau, Pasanen, Chivu (Yakubu/19), De Cler, Galasek, Arveladze, Van der Vaart (Cruz/85), v.d.Gun, Wamberto (Winter/68).

Ajax geeft winst in slotfase uit handen

(Door: M)

Ajax heeft zondagmiddag een unieke kans laten liggen om de achterstand op Feyenoord in de strijd om de tweede plaats, die aan het eind van het seizoen recht geeft op directe kwalificatie voor de Champions League, aanzienlijk te verkleinen. In het Oosterpark-stadion in Groningen gaf Ajax in de slotfase de overwinning uit handen. Na 3 keer op voorsprong te zijn gekomen eindigde het duel uiteindelijk alsnog in een 3 - 3 gelijkspel, waardoor Ajax maar 1 punt inloopt op Feyenoord, dat met 3 - 1 onderuit ging in Tilburg bij Willem II.

Co Adriaanse startte in Groningen met de volgende basiself: Grim; Vierklau, Chivu, Pasanen, De Cler; Galasek, Arveladze, Van der Vaart; Van der Gun, Machlas en Wamberto. Net als vorige week tegen RBC was Chivu op het laatste moment fit bevonden om vanaf de eerste minuut te starten. Lang hield de Roemeen het echter niet uit. Na 20 minuten begon de hamstringblessure weer op te spelen, waardoor hij zich noodgedwongen moest laten vervangen door Yakubu. De Ghanees vormde samen met Pasanen in de rest van de wedstrijd het centrum van de Amsterdammers.

FC Groningen - Ajax kende een opmerkelijke start. Na welgeteld 17 seconden hadden de Ajacieden al reden tot juichen. Nikos Machlas was het middelpunt van de belangstelling. De Griek kreeg na een terugspeelbal van Elshot via keeper Beulenkamp de bal gelukkig in het bezit. De aanvaller wist wel raad met het cadeautje en prikte de bal in het lege doel. Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want 7 minuten later mocht Grim het leder uit het net vissen, nadat de Braziliaan Hugo verwoestend had uitgehaald. Fred Grim was kansloos op de pegel van de middenvelder van Groningen.

Beide elftallen raasden over het veld en elke kans leek in het eerste kwartier uit te draaien op een doelpunt. In de 11de minuut was Arveladze de gevierde man. Na een knappe kapbeweging schoot de Georgier de bal goed in de korte hoek. Enkele minuten later antwoordde FC Groningen alweer. Dit keer was het de sterk spelende Robben die op aangeven van Drent de verdediging van Ajax te kijk zette. De 17-jarige speler wachtte professioneel tot Grim ging liggen en tekende vervolgens voor de tweede treffer van Groningen en de gelijkmaker in de wedstrijd aan.

Ajax had in de eerste 45 minuten toch het laatste woord. Rafael van der Vaart zorgde ervoor dat Ajax met een 3 - 2 voorsprong aan de thee mocht. Van der Gun overtroefde aan de zijkant eindelijk is Johansson en legde de bal via een mooie voorzet panklaar op het hoofd van de talentvolle middenvelder. De tweede helft was minder spectaculair dan de eerste, maar niet minder spannend. Lang leek het erop dat Ajax de 3 punten mee naar huis kon nemen, totdat FC Groningen de laatste minuten een slofoffensief eruit perste. Ajax wankelde en capituleerde uiteindelijk enkele minuten voor tijd door een doelpunt van invaller Curovic: 3 - 3.