Geel: Blinker (RBC), Cas (RBC), v/d Vaart (Ajax), v/d Meyde (Ajax)

Moens, Heye, Hellemons, Keller (Heerkens/65), Bakboord, Iwan, Schops (Cas/79), Hertog, Vos, Kooistra (v.Galen/76), Blinker.

AJAX:

Grim, Yakubu, Vierklau, Chivu, De Cler, Galasek, Arveladze, v.d.Vaart, v.d.Gun (Bergdolmo), Machlas (v.d.Meyde/ 79), Wamberto (Cruz/68).

Ajax met enige moeite voorbij RBC

(Door: M)

Ajax heeft zondagavond optimaal geprofiteerd van het puntverlies van de concurrentie in de top van de KPN-eredivisie. De Amsterdammers wonnen in Roosendaal na een moeilijke start nog vrij eenvoudig met 3 - 1 van degradatiekandidaat RBC. Na de verrassende en vroege tegentreffer van huurling Iwan voor RBC zorgde v/d Vaart nog voor rust voor de gelijkmaker. In de tweede helft drukten v/d Gun en Arveladze (in de slotminuut) het overwicht van de Amsterdammers ook uit in de score, waardoor Ajax zich verzekerde van 3 belangrijke punten in de race om CL-voetbal.

Niet Cristian Chivu, zoals vooraf werd verwacht, maar Petri Pasanen ontbrak zondag in het duel tegen RBC wegens fysieke ongemakjes. De rustige Fin moest de wedstrijd in Roosendaal, net als Witschge overigens, laten schieten wegens ziekte. Door de afwezigheid van Pasanen moest Co Adriaanse daarom enigszins improviseren in de achterhoede. De Amsterdammer koos in het centrum voor Yakubu en Chivu met aan de flanken De Cler en Vierklau. Laatstgenoemde maakte na een lange periode van blessureleed zijn rentree in de basis.

Ajax kreeg al na 2 minuten de eerste mogelijkheid voor het doel van Oscar Moens. Het was de jonge Van der Vaart die op aangeven van de Roemeen Chivu op doel mocht schieten, maar het schot van 'Raffie' ontbeerde de precisie en belandde naast het doel. RBC had met zijn eerste kans wel succes. Na een inschattingsfout van doelman Grim op een hoge voorzet van Kooistra had Iwan plotseling het lege doel voor zich. De Pool twijfelde niet en schoof de bal binnen, waardoor de ploeg van trainer Maaskant verrassend op voorsprong kwam.

De vroege openingstreffer zorgde ervoor dat Ajax nog meer het accent ging leggen op de aanval leggen. De ploeg van Co Adriaanse moest wel en onder aanvoering van v/d Gun werd langzaamaan de druk op de defensie van RBC opgevoerd. RBC hield lang stand, mede dankzij goed keeperswerk van Oscar Moens. De doelman, afkomstig uit Maassluis, had vlak voor rust echter geen antwoord op het schot van v/d Vaart, dat via een woud van benen doel trof. Beide elftallen werden door Jol na 45 minuten met een 1 - 1 tussenstand de kleedkamers ingestuurd.

Ajax keerde na rust terug zonder Nikos Machlas, die plaats moest maken voor Andy v/d Meyde. Door de wissel mocht Arveladze het in de punt van de aanval proberen met v/d Gun in zijn kielzog. De tactische ingreep van Adriaanse had bijna meteen succes. De prachtige schoten van Arveladze en v/d Meyde belandden helaas op het houtwerk in plaats van in het doel. Enkele minuten later was het wel raak voor de Ajacieden. V/d Gun was er als de kippen om een mislukt schot van v/d Meyde alsnog het gewenste resultaat te geven: 1 - 2.

RBC gaf niet op een bleef vechten om tenminste een punt in Roosendaal te houden. De marge was immers maar klein. Het scheelde niet veel of RBC was in die missie geslaagd. De inzetten van Vos en Cas werden echter goed gepareerd door de Amsterdamse verdediging inclusief Grim. In de laatste minuut maakte Arveladze een einde aan alle onzekerheid. Na een pass van Cruz liet de Georgier de verdediging en de keeper van RBC prachtig zijn hielen zien om vervolgens de bal droog binnen te schuiven.