Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, v.Halst, Heering, v.Barneveld, Gerritsen, Hamming, Haeldermans.

Ajax:

Grim, Kanu, Pasanen, Chivu, De Cler, Galasek, Arveladze (Hersi/88), Witschge, v/d Gun, Machlas (Cruz/73), Wamberto.

Ajax eenvoudig naar zege in Sittard

(Door: M)

Ajax heeft vrijdagavond door een overwinning op hekkensluiter Fortuna Sittard in de competitie de derde plaats overgenomen van Vitesse, die zelf dit weekend niet in actie zal komen. Na 21 wedstrijden heeft Ajax nu 40 punten, twee meer dan het elftal van Ronald Koeman. De Amsterdammers wonnen in Sittard eenvoudig van de groen-gelen met 3 - 0. Doelpuntenmakers voor Ajax waren Galasek, Van der Gun en Cruz.

Co Adriaanse had tegen Fortuna Sittard na lange tijd weer is een plaatsje in de basiself ingeruimd voor Richard Witschge. De 31-jarige middenvelder had die uitverkiezing min of meer te danken aan Rafael van der Vaart, die in de voorbereiding op het duel noodgedwongen moest afhaken met een blessure. De Amsterdammers kon ondanks zijn gebrek aan spelritme goed meekomen en stond zelfs twee keer aan de basis van een doelpunt van Ajax.

Ajax had vrijdag niets te vrezen van Fortuna Sittard, dat na de winterstop aardige resultaten behaalde tegen Roda JC en De Graafschap. De Ajacieden domineerden de wedstrijd zonder grandioos te spelen. Na tien minuten wist Tomas Galasek al de spelverhoudingen in het veld in een doelpunt uit te drukken. De Tsjech verschalkte met een afstandschot doelman Hesp. Even daarvoor had hij Van der Gun al voor zich zien opduiken maar de Hagenaar verzuimde Ajax toen op voorsprong te zetten.

Een kwartier later konden de meegereisde Ajax-supporters wel voor Van der Gun juichen. Na goed doorzetten van Wamberto zorgde de talentvolle gelegenheidsrechtsbuiten met een listige schuiver, die overigens nog werd aangereikt door een Fortuna-been, voor de tweede treffer van de Amsterdammers. De Fortunezen stelden daar in de eerste helft twee goede kansen tegenover, maar i.t.t. bij Ajax, werden deze niet omgezet in treffers door Hamming en Heering.

De tweede helft speelde Ajax eigenlijk verplicht uit. Een veilige 2 - 0 voorsprong stond op het scorebord en van Fortuna had men weinig meer te duchten. Dat Ajax de score een kwartier voor tijd nog uitbouwde naar 3 - 0 was in principe alleen nog maar interessant voor de statistieken en de personen die bij de doelpunt betrokken waren, Cruz en Witschge, die bij terugkeer van Van der Vaart gewoon weer op de bank terecht zal komen. Cruz was de gelukkige die een panklare voorzet van Witschge met het hoofd binnenwerkte.