Postma, Bot, Nok, Vreman, Frenkel, Van de Brom, Promes, Den Turk, Viscaal (Berck Beelenkamp/80), Turpijn (Hupkes/65), Valeev (Tumba/70).

Grim, Kanu, Pasanen, Chivu, De Cler, Galasek, Van der
Vaart, Van der Meyde (Cruz/74), Machlas, Arveladze, Wamberto (v/d Gun/62).

Ajax wint in Doetinchem van De Graafschap

(Door: M)

Ajax heeft donderdagavond zijn eerste wedstrijd in 2001 gewonnen. Na een gelijkspel in het oefenduel tegen Qatar en de nederlaag tegen Vitesse voor de beker stelde de Amsterdammers in de competitiewedstrijd tegen De Graafschap op De Vijverberg orde op zaken. De manschappen van Co Adriaanse versloegen de thuisploeg met 3 - 1. Na een vroege tegentreffer door Viscaal zorgden Arveladze (en Machlas ervoor dat Ajax nog voor de rust langszij kwam. In de tweede helft stelde de jonge v/d Vaart de zege veilig door de voorsprong verder uit te bouwen.

Co Adriaanse gaf in de eerste competitieduel na de winterstop Christoper Kanu als rechtsback de voorkeur boven Andre Bergdolmo, die bij afwezigheid van Tobiasen en Vierklau de afgelopen tijd rechts in de verdediging werd opgesteld. Tim de Cler behield zijn plek op links. Net als tegen Vitesse maakte ook Shota Arveladze weer deel uit van de basiself. De herstelde Van der Gun begon vanaf de bank. De Amsterdammers misin Doetinchem de geblesseerden Tobiasen, Vierklau, Lobont, Knopper, Ikedia en O'Brien.

Ajax had het in de beginfase moeilijk tegen de 'Superboeren'. Het had zelfs al na een minuut op achterstand kunnen komen toen Promes een vrije kans kreeg voor het doel van Fred Grim. De middenvelder van De Graafschap treuzelde echter te lang, waardoor de keeper van Ajax op het allerlaatste moment nog redding kon brengen voor de Amsterdammers. Na 12 minuten spelen stond Promes zelf aan de aanval die wel succesvol zou zijn voor de thuisploeg. De kale speler zette Chivu handig van zich af en vond voor het doel Viscaal die vrij binnen kon koppen: 1 - 0.

Ondanks deze tegenslag bleven de Ajacieden rustig hun eigen spel spelen en dat had een kwartier later het gewenste effect. Na een korte pass van Machlas (die vlak voor het doelpunt van De Graafschap nog op de lat schoot) in het strafschopgebied wist ontvanger Arveladze de gelijkmaker aan te tekenen door een droge schuiver in de rechterbenedenhoek buiten het bereik van doelman Postma. De keeper van De Graafschap stond een minuut voor rust centraal bij het tweede doelpunt van Ajax. Via zijn hand verdween het schot van de Griek Machlas enigszins gelukkig in het doel.

Het verzet van De Graafschap was nu definitief gebroken. In de tweede helft konden de mannen van trainer Marsman geen potten meer breken tegen de Amsterdammers, die met relatief gemak de wedstrijd verder uitspeelden. Een half uur voor tijd zorgde Rafael van der Vaart voor de laatste en tevens mooiste treffer van de avond. De 17-jarige middenvelder krulde een vrije trap, toegekend door Temmink na een handsbal van Nok, prachtig van buiten het strafschopgebied om de muur via de binnenkant van de paal in het doel.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.