Gele kaart: Wamberto (Ajax), Kreek, Stefanovic (Vitesse)

Ajax: Grim, Bergdolmo, De Cler, Pasanen, Sier, Galasek, Arveladze, Van der Vaart, Van der Meyde ('77 Ikedia), Machlas ('82 Winter) en Wamberto
Vitesse: Zoetebier, Cornelisse, Kreek, Stefanovic, Van Hintum, Diarra, Amoah, Janssen, Zongo ('72 Fortes), Peeters en Sikora ('75 Claessens)

Ajax uitgeschakeld voor Amstel Cup

(Door: RvN)

Ajax is vanavond uitgeschakeld voor de strijd in de Amstel Cup. Vitesse bleek in de Arena na verlenging te sterk. De Arnhemmers scoorden 8 minuten in de verlenging de 'Sudden Death' goal. In de reguliere speeltijd eindigde de wedstrijd op 1-1. Galasek bracht al na 20 minuten op voorsprong via een mooi afstandschot. 7 minuten voor het einde kwam de ploeg van Ronald Koeman terug door een doelpunt van Amoah. Claessens gaf vervolgens in blessuretijd de genadeslag.

Co Adriaanse had voor de wedstrijd nog te weten volledig voor de Amstel Cup te gaan, de snelste weg naar een hoofdprijs. Een derde plaats, en daarmee een voorronde moeten spelen in de Champions League, zag hij minder zitten. De coach van Ajax zag ook in de eerste wedstrijd in 2001 weer een waslijst aan afwezigen. Tegenvaller was het ontbreken van de geschorste Chivu, hetgeen hij zich niet had gerealiseerd tot gisteren.

Adriaanse begon daarom met de volgende 11: Grim, Bergdolmo, De Cler, Pasanen, Sier, Galasek, Arveladze, Van der Vaart, Van der Meyde, Machlas en Wamberto. Arveladze moest dit keer de rol van de 'nummer 10' vervullen. Tom Sier kwam in het veld voor Chivu.

Ajax begon met dit elftal uitstekend aan de wedstrijd. Ajax kreeg in de beginfase een aantal mooie kansen om afstand te nemen van Vitesse. De Arnhemmers hadden weinig grip op de Amsterdamse aanvallers. Nadat Ajax een aantal kansen om zeep had geholpen kwam Vitesse langzaam terug in de wedstrijd. Alleen Galasek wist te profiteren van de overmacht van Ajax in de eerste helft. Na 20 minuten liet hij een vlammend afstandschot los dat achter doelman Zoetebier verdween. Daar bleef het echter bij, hetgeen Ajax zou gaan opbreken.

Vitesse kreeg door de gemiste kansen de mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd. De aanvallers Amoah, Peeters en Sikora kregen allen goede kansen. Toen Ajax dacht het einde ongeschonden te kunnen gaan halen, sloeg Vitesse alsnog toe. Het was 7 minuten voor tijd toen Vitesse profiteerde van een fout van Grim, waardoor Amoah tot scoren kwam.

Met enig geluk had Ajax de wedstrijd alsnog in Amsterdams voordeel kunnen beslissen. Een schot van uitblinker Van der Vaart eindigde vlak voor tijd namelijk net op de paal in plaats van in het net. Dat betekende dat de wedstrijd naar een verlenging toe zou gaan. De Sudden Death regel ging daarbij in. De eerste club die zou scoren, mocht met de winst naar huis vertrekken. Dat bleek uiteindelijk Vitesse te worden, die profiteerde van het feit dat zijn vanaf de tweede helft beter in de wedstrijd zat en het spel in handen had gekregen. De goal van Claessens na 8 minuten bleek de genadeklap voor het jonge Ajax.

Ajax is daarmee uitgeschakeld voor de Amstel Cup. Voor de jonge Amsterdammers lijkt nu geen andere prijs weggelegd dan kwalificatie voor een Europees bekertoernooi. Als het aan Co Adriaanse zou leggen, zou dat met het oog op leerproces van de selectie kwalificatie voor de UEFA Cup moeten zijn.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.