Geel: De Cler (Ajax), Pique (FC Twente) Rood: Boschker ('7 wegens neerhalen v.d.Gun)

Ajax: Grim, Bergdolmo (Hersi '69), Pasanen, Chivu, De Cler, Galasek, Van der Gun, Van der Vaart, Van de Meijde (Ikedia '69), Machlas, Wamberto
FC Twente: Boschker, Hulshoff, Rahim, Karnebeek (Mentink '46), Pique, Van de Laan, Van der Paar, Van de Leegte, Cairo (Heubach '67), Vennegoor of Hesselink, Pahlplatz (v.Ede '8)

Zeer goede overwinning Ajax

(Door: Bas P.)

Ajax heeft zondagavond een uitstekende overwinning behaald tegen FC Twente. De Amsterdammers wonnen uiteindelijk met maar liefst 5-1 van de club uit de subtop. FC Twente moest al na 7 minuten met 10 man verder toen doelman Sander Boschker Van der Gun neerhaalde en rood kreeg.

Co Adriaanse begon de wedstrijd met de volgende 11 spelers: Fred Grim, André Bergdélmo, Petri Pasanen, Christian Chivu, Tim de Cler, Tomés Galések, Cedric van der Gun, Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde, Nikos Machlas, Wamberto. Machlas, Chivu en Bergdolmo kwamen na hun blessure weer terug in het elftal waardoor de as van
het veld behoorlijk versterkt was ten opzichte van de wedstrijd tegen Feyenoord.

De lijdensweg voor FC Twente werd al in de 7de minuut ingeluid door een rampzalig slechte terugspeelbal van André Karnebeek. De verdediger van FC Twente gaf de pass op doelman Sander Boschker veel te weinig vaart mee. Cedric van der Gun sprintte het leer achterna en dus moest Boschker uitkomen. Net buiten het strafschopgebied tikte hij Van der Gun aan. Deze viel en Boschker moest inrukken van Wegereef.
FC Twente moest met tien man verder. Dat bleek te weinig om ook maar een beetje gevaar te vormen. Maar waarschijnlijk had het ongeorganiseerd spelende Twente het Ajax met elf man ook niet moeilijk kunnen maken. FC Twente moest gehavend verder en Ajax kwam al vrij snel op voorsprong. Nikos Machlas strafte in de 15de minuut een inschattingsfout van de ingevallen Jan Willem van Ede af. Van Ede zag bij een corner de inkomende Griek over het hoofd: Machlas, die een puike wedstrijd speelde, kopte feilloos binnen. Wamberto, die ook een goede dag had, stond aan de basis van het tweede doelpunt. Weer konden de Amsterdamse aanvallers zich vrij als een vogel bewegen in het strafschopgebied. Wamberto zette voor en Rafael van der Vaart kon inkoppen bij de tweede paal. Het was Van der Vaarts tweede doelpunt dit seizoen.

FC Twente, dat het in verdedigend opzicht liet afweten, lag na 25 minuten spelen al lang en breed knock-out. Toch kreeg de club in de 29ste minuut weer een klap in het gezicht. Scheidsrechter Wegereef gaf Ajax een penalty, omdat Kurt van der Paar de bal in het strafschopgebied met én hand had beroerd. Deze beslissing was omstreden: Cedric van der Gun schoot de bal op een meter afstand tegen Van der Paars hand aan. Maar Wegereef oordeelde anders en de van een blessure herstelde Christian Chivu scoorde uit de penalty.
Het betekende het definitieve einde voor FC Twente. Het team van Fred Rutten had grote problemen om te organiseren en bood totaal geen tegenstand meer. Het werd allemaal nog pijnlijker toen Ajax in de blessuretijd van de eerste helft via een kopbal van Machlas op 4-0 kwam.

Ajax koos ervoor om na de pauze de wedstrijd rustig uit te spelen. Hoewel de Amsterdammers nog steeds flink wat kansen kregen, scoorden ze nog maar één keer. In de 58ste minuut schoot Tomés Galések de bal vanaf 20 meter achter doelman Van Ede. Galések was aangespeeld door Machlas, die tegen FC Twente liet zien dat hij niet alleen kan scoren maar ook goede assists kan geven. Tot verbazing van Co Adriaanse, die na de wedstrijd verklaarde dat hij zijn elftal goed vond spelen, lukte het FC Twente toch nog om deénué op het scorebord weg te werken. In de 72ste minuut kopte Jan Vennegoor of Hesselink een voorzet van de rechtervleugel knap langs doelman Fred Grim. Het was een schrale troost voor Vennegoor en én teamgenoten.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.