Dudek, Emerton, Van Wonderen, De Haan, Tininho, Bosvelt, Tomasson, Paauwe, Kalou, Smolarek, Leonardo

Ajax:

Grim, Kanu, Pasanen, Sier, De Cler (Van der Meyde '62), Hersi, Galasek, Van der Vaart, Van der Gun, Arveladze, Wamberto

Gehavend Ajax onderuit in De Kuip

(Door: M)

Ajax is er zondagmiddag in De Kuip in de klassieker tegen Feyenoord niet in geslaagd om voor een verassing te zorgen. Het jonge elftal van Co Adriaanse moest na 90 minuten de eer laten aan de koploper die Ajax met 3 - 1 de baas was. Na twee afgekeurde doelpunten van Ajax in de eerste 10 minuten vond scheidsrechter Uilenberg de doelpunten van Kalou, Paauwe en Tomasson wel reglementair. Alleen invaller Van der Meyde kon twintig minuten voor tijd iets terug doen voor de Amsterdammers.

Tobiasen, Vierklau, Chivu, Bergdolmo, Knopper, Machlas, Gronkjaer en Ikedia. Allemaal (potentiele) basisspelers bij de Amsterdammers die er zondagmiddag wegens blessures niet bij waren in de Kuip, waar Ajax en Feyenoord voor de 45ste keer in het betaalde voetbal elkaar troffen. Na enig kunst en vliegwerk kwam Adriaanse met de volgende opstelling in het veld: Grim, Kanu, Pasanen, Sier, De Cler, Hersi, Galasek, Van der Vaart, Van der Gun, Arveladze en Wamberto.

Het gebrek aan vaste krachten was zondagmiddag vooral in de achterhoede van Ajax te merken. De jonge vervangers, waaronder De Cler en Sier die een maand geleden nog mochten vertrekken, hadden de grootste moeite om spelers als Leonardo, Kalou en Tomasson van zich af te houden. Aangezien ook de defensie van Feyenoord zijn handen vol had aan Van der Gun en Wamberto werd de kraker een open wedstrijd met vooral in de beginfase veel goede kansen voor beide elftallen.

De klassieker startte furieus. Vanaf de eerste minuut golfde het spel van doel tot doel en het was een wonder dat beide elftallen na 10 minuten nog steeds op 0 - 0 stonden. Toch had Ajax toen al twee keer het net achter Dudek weten te bollen (Wamberto en v/d Vaart). Scheidsrechter Uilenberg keurde de treffers echter af wegens respectievelijk hands en buitenspel, waarbij de laatste beslissing discutabel was. Voor Feyenoord waren Tomasson en Van Wonderen dicht bij de openingstreffer.

Feyenoord nam na een sterk begin van Ajax het initiatief van de Amsterdammers over en dat resulteerde na 24 minuten in het eerste doelpunt van de wedstrijd. De treffer kwam op naam van Kalou die via een snoekduik, na een mooie combinatie tussen Emerton en Bosvelt, Feyenoord op voorsprong bracht. De 1 - 0 score zou tevens de ruststand zijn. Ajax kwam de laatste tien minuten nog wel goed opzetten maar een snelle gelijkmaker bleef helaas uit.

In de tweede helft viel Ajax verder terug. Het elftal van Bert van Marwijk profiteerde snel en bouwde de score in de 52ste en 63ste minuut verder uit door doelpunten van Paauwe en Tomasson. Enkele minuten later mocht invaller Van der Meyde iets van Ferry de Haan terugdoen door een tegentreffer aan te laten tekenen. Meer zat er, ondanks kansjes voor v/d Vaart en Arveladze, niet in voor de Ajacieden die eigenlijk over de gehele wedstrijd in alle linies tekort kwamen.