Grim; Vierklau, Verlaat, Winter en De Cler; Knopper, Witschge en Dani (87' Nieuwenburg); Laudrup, Machlas (73' Arveladze) en Bobson (72' Wamberto).

Jevric; Jochemsen, Kreek, De Marchi en Van Hintum; Riga (75' Amoah), Grozdic, Janssen en Laros; Van Hooijdonk en Sikora (85' Van den Brom).

Toeschouwers: 40.000.

Gele kaart: Riga (Vitesse).

Ajax houdt Vitesse van zich af

(Door: M)

Ajax won vrijdagavond de belangrijke competitiewedstrijd tegen Vitesse in eigen huis met 3 - 1. Niet Nikos Machlas, voor wie de wedstrijd een
bijzonder tintje had omdat hij tegen zijn oude werkgever voetbalde, maar Brian Laudrup was de grote man vanavond. Hij leidde Ajax naar de overwinning door twee maal het doel te vinden. Door een zwaarbevochten
zege bleven de 3 punten in Amsterdam.

Jan Wouters veranderde in vergelijking met de wedstrijd vorige week tegen RKC zijn elftal op twee plaatsen. Ferdi Vierklau (rechtsback) en de jonge Kevin Bobson (linksbuiten) startten in de basis ten koste van John Nieuwenburg en Shota Arveladze. Winter
nam weer zijn plek in de defensie in terwijl Witschge als vanouds werd geposteerd op de linkshalfpositie.

Vitesse opende in de topper in de KPN-Telecompetitie de score. De treffer kwam tot stand door een blunder van doelman Fred Grim, die nog steeds niet zijn draai heeft gevonden in dit elftal. Bij het uitverdedigen trapte de keeper van Ajax tegen Sikora van Vitesse,
waardoor de bal pardoes voor de voeten kwam van Van Hooijdonk, die natuurlijk wel raad wist met zulke cadeautjes en de bal de touwen injoeg. De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten. Tien minuten later was het Laudrup die door de benen van een verdediger Jevric kansloos liet en de Arena op zijn kop zette. De 1 - 1 ruststand was eigenlijk geen goede
afspiegeling van de eerste helft. Voornamelijk Machlas en Bobson lieten enkele goede kansen liggen.

De Amsterdammers begonnen slordig aan de tweede helft. Er werd veel balverlies geleden vooral wegens het geven van slechte passes. Positief punt is dat Ajax bleef vechten, waardoor men zich weer terug in de wedstrijd wist te knokken. De beloning kwam in de 62e
minuut toen Laudrup opnieuw de bal achter Jevric wist te krijgen. Ajax leek regelrecht op een overwinning af te gaan, ook omdat Vitesse in het vervolg niet erg aandrong. Toch kwam Ajax tien minuten voor tijd nog
goed weg. De vrije trap van Van Hooijdonk belandde tot opluchting van alle Ajax-supporters op de lat. Uitgerekend de plaatsvervanger van Machlas, Arveladze was 6 minuten voor tijd de maker van het verlossende
derde doelpunt. Via een prachtige solo gaf de invaller vlak voor tijd nog even zijn visitekaartje af.