Geel: Feher (NAC), De Cler, Ikedia, Galasek (Ajax).

Babos, Feher, Penders, Schenning (Engelaar/70), v. As, Doomernik, Stewart, Schreuder, Christiano, Serio, Versteeg (Simons/46).

Ajax:

Grim, De Cler, Pasanen, Chivu, Bergdolmo, Van der Vaart, Galasek, Winter, Ikedia (v/d Meyde/68), Machlas (Van der Gun/63), Wamberto (Arveladze/75).

Pasanen leidt Ajax naar zege in Breda

(Door: M)

Ajax heeft zondagmiddag in Breda vrij eenvoudig zijn tweede overwinning op vreemde bodem behaald in de Nederlandse competitie. Na Willem II moest nu ook de tweede Brabantse club de overwinning laten aan de Amsterdammers. In het duel was een hoofdrol weggelegd voor Petri Pasanen. De Fin speelde niet alleen een solide wedstrijd in het centrum van de verdediging met Chivu, maar had ook met zijn twee doelpunten een groot aandeel in de 3 - 0 zege. Arveladze strooide met zijn treffer in de laatste minuut nog meer zout in de wonden van de NAC'ers.

NAC trok gelijk vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bossen furieus ten aanval. Ajax, dat in dezelfde opstelling aantrad als tegen De Graafschap vorige week, had daar kennelijk niet op gerekend, aangezien de Braziliaan Sergio al binnen 2 minuten alleen op Grim mocht afgaan. De keeper van Ajax liet echter opnieuw zien de laatste weken over een goede vorm te beschikken door de aanvaller het scoren te beletten. NAC raasde door op zoek naar de openingstreffer. Toch zou de ploeg onder druk, Ajax, de ban na 17 minuten breken.

Petri Pasanen zorgde voor de eerste treffer van de middag. De lange Finse centrale verdediger dook plotseling in het strafschopgebied op voor oud-Ajacied Van As en verschalkte met een kopbal in de rechterhoek de Hongaarse doelman van NAC Babos. Vanaf dat moment was het gelijk gedaan met het opportunistische spel van de Brabanders, wat zijn weerslag had op de tribunes. De lef die NAC in het eerste kwartier had getoond was volledig verdwenen, waardoor Ajax met redelijk gemak de eerste helft kon uitspelen met een 1 - 0 stand.

NAC, dat twee jaar geleden in de laatste ontmoeting met de Amsterdammers door een 2 - 2 gelijkspel degradeerde naar de eerste divisie, probeerde na rust door middel van het inbrengen van meer invallers meer voorwaartse druk te geven. Het zou tevergeefs zijn. Het verwachte offensief van NAC bleef uit mede door goed verdedigingswerk aan de kant van Ajax. Ajax bleef makkelijk op de been en liep na 50 minuten verder weg van het elftal van Ten Cate. Wederom was Pasanen de gevierde man, nadat hij de bal uit een hoekschop had binnengewerkt.

Het zou de genadeklap zijn voor NAC, waar de scherpte die zo vaak aanwezig is voor eigen publiek zondagmiddag volledig ontbrak. Ajax kon het restant van het duel eenvoudig uitspelen en had de mogelijkheid de score op te schroeven. Van der Gun en Arveladze misten echter de scherpte en het nodige geluk daarvoor. Laatstgenoemde kwam in de laatste minuut toch aan zijn doelpuntje door een prima aanval op de juiste wijze af te ronden. Door de zege zijn de Ajacieden gestegen naar de vierde plaats in de competitie achter Vitesse, Feyenoord en PSV.