2-1 Chivu ('58, penalty)4-1 Van der Gun ('81)

Geel: Frénkel, Vreman, Meerdink (De Graafschap)

Ajax: Grim, Bergdélmo (van der Gun '46), Chivu (Sier '62), Pasanan, De Cler, Winter, Galasek,Van der Vaart, Ikedia (Van der Meyde '68), Wamberto, Machlas

De Graafschap: Postma,(Besselink '72), Bot, Vreman, Berck Beelenkamp, Hupkes (Veleev '80), Frénkel, Den Turk, Meerdink (Nok '56), Turpijn, Viscaal, Tumba

Eindelijk weer ruime overwinning voor Ajax

(Door: )

Ajax heeft zich goed hersteld van de dramatische uitschakeling voor de UEFA Cup van afgelopen donderdag. Ajax won zondagmiddag in de Amsterdam Arena met 4-1 van De Graafschap. Door het verlies van Feyenoord en het gelijke spel van Vitesse kroop Ajax weer dichterbij aan de kop van de ranglijst. Bij rust was de stand nog gelijk, 1-1. Na een rode kaart aan de kant van De Graafschap kon Ajax simpel uitlopen.

Co Adriaanse startte de wedstrijd met de volgende basis: Grim, De Cler, Bergdélmo, Pasanen, Chivu, Winter, Van der Vaart, Galések, Ikedia, Machlas, Wamberto. Geen verrassingen dus ten opzichte van afgelopen week.

Ajax startte uitstekend tegen het zwakke De Graafschap. Wamberto kon doen wat hij wilde en legde na 6 minuten de 1-0 al achter de doelman van De Graafschap. De fans van Ajax gingen er eens goed voor zitten en hoopten op weer eens een ouderwets Ajax middagje.

Ajax kreeg dan ook kans op kans om verder uit te lopen, maar het scorend vermogen van de Amsterdammers haperde behoorlijk. Het missen van al die kansen zou Ajax nog duur komen te staan. De Graafschap verzilverde een van haar eerste kansen voor het doel van Grim wel. Vanf 18 meter haalde Eric Viscaal verwoestend uit, Grim was kansloos.

Ajax raakte door die goal de kluts en de controle over de wedstrijd kwijt. De Graafschap kreeg daarentegen al het vertrouwen terug en stroopte de mouwen nog maar eens wat hoger op. Dat zou in de eerste helft echter niet meer tot wapenfeiten leiden.

In de tweede helft werd de wedstrijd al snel beslist. Na 5 minuten ging voormalig Ajacied Berck Beelenkamp in de fout door de doorgebroken Van der Gun neer te halen, Hij kreeg rood en een vrije trap tegen. De vrije trap werd door Van der Vaart op de lat geplaatst. De beslissing was door de rode kaart echter wel gevallen.

Met 10 man wist Ajax eindelijk wel raad met het strijdende elftal van De Graafschap. Ajax ging aan powerplay doen. De eerste treffer was voor Chivu. Nadat Machlas in het strafschopgebied was vastgehouden benutte de Roemeen de penalty. Cedric van der Gun zorgde er vervolgens persoonlijk voor dat de wedstrijd defenitief in het voordeel van Ajax eindigde. door twee keer te scoren.

Ajax liet vanmiddag de mogelijkheid op een monsterscore liggen. Het kreeg in de tweede helft kans op kans, maar ging te gemakzuchtig met die kansen om. Toch zal Ajax tevreden zijn om na de dramatische uitschakeling weer een ruime overwinning te kunnen boeken.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.