Waterreus, Ooyer, Nikiforov, Hofland, Heintze (Kolkka/69), Lucius (v/d Doelen/63), v.Bommel, Vogel, Bruggink, Ramzi, Kezman (Rommedahl/24).

Ajax:

Grim, Winter, Pasanen, Chivu, Bergdolmo, v/d Meyde (Yakubu/72), Galasek, Wamberto, Machlas (v/d Gun/82), v/d Vaart (Arveladze/65), Ikedia.

Thriller in Eindhoven eindigt in gelijkspel

(Door: M)

De topper tussen PSV en Ajax zondagmiddag in het Philips-stadion in Eindhoven is in 1 - 1 gelijkspel geeindigd. Nadat Nikos Machlas Ajax na dik een kwartier spelen op voorsprong had gezet, was het Arnold Bruggink die via een omstreden strafschop PSV op gelijke hoogte bracht met de Amsterdammers. Het matige duel was, voornamelijk door de spanning, tot de laatste minuut boeiend. Beide ploegen moesten na ruim 90 minuten genoegen nemen met 1 punt.

Ajax kwam zondag in Eindhoven goed uit de startblokken. De Ajacieden domineerde in de eerste 20 minuten. De treffer van Machlas na 17 minuten was dan ook dik verdiend. Vreemd genoeg stond Arnold Bruggink aan de basis van het doelpunt. Een verkeerde terugspeelbal van de spits van PSV gaf Nikos Machlas de kans om de bal met een boogbal over Ronald Waterreus in het Eindhovense doel te werken. De Griek verzekerde zich zo van zijn vierde doelpunt in dit seizoen.

De ploeg van Erik Gerets kon daar weinig tegenover zetten. Het kwam de eerste 45 minuten nauwelijks in het spel en creeerde dan ook weinig kansen. Gerets zag zich daarom genoodzaakt al snel te wisselen. Kezman werd na 24 minuten al vervangen door Rommedahl. PSV ging daardoor in een ander systeem, een 4-3-3 systeem in plaats van een 4-4-2 systeem, voetballen om het Ajax lastiger te maken. Vooral Nikos Machlas en Pius Ikedia waren een constante kwelling voor de defensie van PSV.

De Eindhovenaren kwamen goed weg toen een treffer (met het hoofd) van Wamberto werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel. De Ajax-spelers protesteerden tevergeefs massaal bij de grensrechter. De tegenaanval resulteerde bijna in een gevaarlijke situatie, maar wederom werd er afgesloten wegens buitenspel. Op initiatief van Ramzi, die Van der Meyde (rechtback) als directe tegenstander had, probeerde PSV het in de slotfase van de eerste helft nog wel, maar de 0 - 1 bleef tot de rust staan.

De tweede helft gaven beide elftallen elkaar goed partij. Het spektakel werd tot de laatste kwartier van de wedstrijd bewaard. Shota Arveladze had een goede kans op de tweede treffer van Ajax, maar de meeste commotie onstond toen Mario v/d Ende 10 minuten voor tijd de bal tot ieders verbazing op de stip legde na een duel tussen Ikedia en Kolkka in het strafschopgebied van Ajax. Bruggink verzilverde het presentje van de scheids, ondanks dat Grim nog een hand aan de bal wist te krijgen.

Ajax kreeg gelijk na de treffer van PSV een reuzekans om gelijk weer op voorsprong te komen, maar de Griek miste dit keer jammerlijk alleen voor doelman Waterreus. Ajax en PSV zetten nog is aan om de overwinning uit het vuur te slepen, maar Van der Doelen en Pasanen misten preciese in hun doelpogingen, waardoor het gelijkspel een feit werd. Gezien het spelverloop verliest Ajax hierdoor 2 punten en mag PSV, met dank aan de scheids, met 1 punt niet mopperen.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.