Geel: Zoetebier, Amoah, Janssen, v/d Schaaf (Vitesse), Vierklau (Ajax)

Zoetebier, Cornelisse, Kreek, Stefanovic, v. Hintum, Martel (Fortes/69), Janssen, Diara (v/d Schaaf/46), Sikora (v/d Brom/80), Peeters, Amoah.

Ajax:

Grim, Chivu, Bergdolmo, Pasanen, Vierklau, v/d Vaart, Galasek, Winter, v/d Gun (Gronkjaer/77), Machlas (Ikedia/69), Wamberto (Cruz/77).

Ajax komt in Arnhem net tekort

(Door: M)

Het zit Ajax maar niet mee in uitwedstrijden. Ook zondagmiddag wisten de Amsterdammers de negatieve reeks in uitpartijen maar niet te doorbreken. Kansen waren er net als tegen Heerenveen (2 - 2) wel, maar na 90 minuten was het Vitesse dat in een enerverende wedstrijd na 90 minuten met een 3 - 2 overwinning van het veld stapte en zich zo verzekerde van de drie punten. Voor het elftal van Co Adriaanse was het alweer de derde nederlaag van het seizoen.

Ajax keek net als tegen Heerenveen al binnen 10 minuten tegen een achterstand aan. Sikora zette zijn ploeg na 6 minuten op voorsprong door een voorzet van Amoah van links achter een kansloze doelman Grim te werken. De Ajacieden hadden pas na dik een half uur spelen een antwoord op de vroege openingstreffer. Uitgerekend Nikos Machlas was het die Ajax op gelijke hoogte bracht met zijn voormalige club Vitesse.

De Griek, die was hersteld van een griepaanval, zorgde met het hoofd voor de gelijkmaker, zijn derde in twee duels. Hij bekroonde de treffer met een galante buiging naar het thuispubliek die hem de gehele wedstrijd uitfloten. De Amsterdammers haalden duidelijk inspiratie uit de treffer. Er werd plotseling feller gespeeld en dat kwam het spel van Ajax, dat het moest doen zonder Tobiasen, Arveladze, Knopper en Witschge, ten goede.

In de tweede helft leidde dat zelfs tot de tweede treffer van Ajax. Van der Gun werd door Zoetebier in het strafschopgebied onregelmentair onderuitgehaald en Jol wees resoluut naar de strafschopstip. Chivu hield vanaf 11 meter het heeft koel: 2 - 1. Vlak daarna onthield de scheidsrechter Ajax de kans op de derde en waarschijnlijk beslissende treffer. Van der Gun was wederom het slachtoffer van een overtreding in de 16, maar Jol wilde niet aan een tweede strafschop.

Het zou niet de enige vreemde beslissing van Jol in het duel zijn. Twee keer ontsnapten Vitesse-spelers om onverklaarbare redenen aan een rode kaart in het duel. 27.500 toeschouwers zagen Amoah en Janssen verwoede pogingen doen om Machlas en Vierklau de wedstrijd uit te schoppen. Alleen de poging van Amoah had het gewenste resultaat. Jol weigerde echter de rode kaart uit zijn broekzak te halen, tot frustratie van de Ajax-fans.

Ajax kon de voorsprong echter niet handhaven. Na een uur spelen bracht Janssen Vitesse op gelijk hoogte door een vrije trap knap binnen te schieten. Amoah zorgde een kwartier voor tijd voor het slotakkoord en de overwinning voor de Arnhemmers. Ajax zakt door de nederlaag naar de middenmoot in de competitie. Vrijdag speelt Ajax in de Amsterdam Arena tegen Roda JC en een week later staat de topper tegen PSV in Eindhoven op het programma.