Geel: G. de Nooijer (SC Heerenveen), Witschge (Ajax), Pasanen (Ajax), Nieuwenburg (Ajax), v/d Vaart (Ajax), v/d Meyde (Ajax)

Vonk, Venema, Ebbinge, Hansma, G. de Nooyer (Klompe/46), Radomski, Nurmela, Talan, Huizingh (Denneboom/62), Jensen, Lurling (Kolk/75).

AFC Ajax:

Grim, Bergdolmo, Galasek, Chivu, Winter (v/d Vaart/77), Witschge, Nieuwenburg, Wamberto (v/d Meyde/71), Machlas (Hose/84), v.d. Gun, Pasanen.

Hansma verstoort feestje Machlas

(Door: M)

Johan Hansma verstoorde maandagavond (?) het feestje van Nikos Machlas, door een kwartier voor tijd de gelijkmaker en de tweede treffer voor SC Heerenveen in eigen huis aan te tekenen. Het doelpunt voorkwam dat de Griek, die na maanden van blessureleed voor het eerst deel uitmaakte van de selectie en gelijk van Co Adriaanse in de basis mocht starten, Ajax persoonlijk naar de overwinning bracht. Na een vroeg tegendoelpunt van Jensen zorgde hij in de tweede helft voor beide treffers van de Amsterdammers. Het zou echter helaas niet genoeg zijn voor de 3 punten, waardoor Ajax wederom er niet in slaagde om een uit-duel te winnen.

Het gelijke spel gaf goed de verhoudingen in het veld aan. Heerenveen speelde een uitstekende eerste helft, terwijl Ajax de tweede helft de betere ploeg was. Al na 10 minuten kwam Ajax op achterstand. De Deen Jensen mocht tussen een woud aan Amsterdamse verdedigers vrij op Grim schieten. Zijn schot belandde in eerste instantie nog op de lat, maar in de rebound liet hij Grim kansloos. Heerenveen zou daarna nog enkele kansen krijgen om de score uit te bouwen voor o.a. Talan en Lurling, maar zij vonden Grim op hun weg naar succes. Een kopbal van Pasanen uit een hoekschop van Witschge werd aan de andere kant maar ternauwernood door Venema van de lijn gehaald, waardoor beide partijen met een 1 - 0 tussenstand gingen rusten.

In de tweede helft domineerde Ajax de wedstrijd. Dat resulteerde na 52 minuten spelen tot het langverwachte eerste doelpunt van Ajax en Nikos Machlas. Nadat een afstandschot van Winter boven Vonk op de lat terecht kwam was Nikos Machlas er als de kippen bij om via een zweefduik zijn rentree na een half jaar blessureleed met een treffer te vieren. Nog geen tien minuten kon hij wederom een feestje vieren met de meegereisde fans. Na een weergaloze actie van Winter op rechts tikte de Griek de bal voor de tweede maal achter Vonk. Even leek het erop dat Ajax zijn eerste uit-overwinning sinds mensenheugenis zou behalen, maar Hansma stak daar een kwartier voor tijd een stokje voor door uit een voorzet de gelijkmaker binnen te koppen. Van der Gun had vlak voor tijd alleen voor Vonk nog de winnende treffer op de schoen, maar het lukte hem niet de Zuid-Afrikaanse international te passeren en Ajax de winst te brengen.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.