Geel: Kromkamp (AZ), Witschge en v/d Meyde (Ajax)

Timmer, Lee, Opdam, Linderbergh, van Galen (Mans/84), Matthijs, Boussatta (Bosman/17,Huiberts/82), Kromkamp, Buskermolen, Nelisse, El Hadrioui

AJAX:

Grim, Vierklau (Pasanen/45), Chivu, Bergdolmo, Galasek, Winter, v/d Meyde, Witschge, Knopper, Gronkjaer, Arveladze (Hose/36)

Ajax verliest in Alkmaar van AZ

(Door: M)

Ajax is zondagavond tegen zijn tweede nederlaag in de competitie opgelopen. In Alkmaar was AZ de Amsterdammers de baas. De Ajacieden verloren met 3 - 2 door een doelpunt 25 minuten voor tijd van Opdam. Tijdens de wedstrijd was Ajax al twee keer op een achterstand gekomen door doelpunten van Bosman en Nelisse. Twee keer kon Ajax echter counteren via Knopper en Galasek. De derde treffer van AZ was daarentegen de nekslag voor het elftal van Co Adriaanse.

Het eerste doelpunt van de Alkmaarders kwam na bijna een half uur spelen. Ex-Ajacied John Bosman mocht een voorzet die verlengd werd door de uitstekend spelende Nelisse vrij achter Grim binnenkoppen. Een doelpunt tegen de verhouding in, aangezien het Ajax was die in de beginfase het initiatief had genomen en eigenlijk al op voorsprong had moeten staan. Van der Ende weigerde echter (onterecht) een strafschop te geven na een overtreding in het strafschopgebied op Van der Meyde.

Tien minuten later viel dan toch de verdiende treffer voor Ajax. Knopper, die enkele minuten eerder nog een grote kans miste, frommelde een pass van Galasek achter Timmer, zodat beide partijen weer op gelijke hoogte stonden. De Amsterdammers konden er niet lang van genieten, want vlak voor rust zorgde Nelisse in zijn eentje voor de 2 - 1 ruststand. De jonge aanvaller, de hele wedstrijd een plaag voor de verdediging van Ajax, rondde een schitterende rush af met prachtig doelpunt in de kruising.

Ferdi Vierklau bleef na rust in de kleedkamers achter. Zijn vervanger was Pasanen die als vrije verdediger ging spelen achter de mandekkers Bergdolmo en Chivu, die een lastige dag had tegen Bosman. De Ajacieden kwamen goed uit de startblokken. Galasek bracht de stand weer gelijk door een vrije trap van Witschge binnen te koppen. Na de treffer zakte Ajax ver weg en kreeg steeds meer moeite om het fel spelende AZ van zich af te houden. 20 minuten voor tijd capituleerde de Amsterdammers definitief.

Opdam mocht van dichtbij ongehinderd de derde binnenkoppen achter Grim, waardoor de Ajax alsnog met lege handen kwam te staan, tot teleurstelling van Adriaanse die na afloop de verrichtingen van zijn ploeg analyseerde: 'Met Bosman in de spits hadden we gewonnen. Wij hebben te weinig lengte en moeten het hebben van het voetbal. Dat was niet goed verzorgd. Onze spitsen werden uit de wedstrijd gespeeld, de vleugels werden niet goed benut en ons veldspel was niet van dien aard dat we de wedstrijd naar ons toe konden trekken'.