FC UTRECHT: Wapenaar, Vreven, v.d.Gaag, Zwaanswijk, Bosschaart, Oliseh, Lucius, Groenendijk, Kuijt, Robbemond, Touzani.

AJAX: Grim, Vierklau, v.Halst, Winter, Chivu, Yakubu, Knopper, Witschge, Laudrup, Arveladze, Gronkjaer.

Ajax verliest ook laatste wedstrijd

(Door: M)

Ajax is er niet in geslaagd om zijn laatste wedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten. De Amsterdammers gingen in de Galgenwaard met 3 - 1 onderuit tegen FC Utrecht, waardoor Ajax zich niet wist te plaatsen voor de voorrondes van de Champions League. Ondanks de beschamende nederlaag verzekerde Ajax zich wel van europees voetbal. Door het gelijkspel van FC Twente in De Kuip tegen Feyenoord zullen de Ajacieden, onder leiding van de nieuwe coach Co Adriaanse, in het nieuwe seizoen toch op de Europese velden te bewonderen zijn.

Ajax begon zondag in dezelfde opstelling als in de gewonnen wedstrijd tegen MVV. 'Never change a winning team', zo sprak Hans Westerhof cynisch voor het begin van de wedstrijd tegen verslaggevers. Ajax won vorige week in de laatste minuten van MVV door een doelpunt van Chivu. Uit respect voor de slachtoffers van de ramp die zich zaterdag voltrok in Enschede werd voor aanvang van het duel, net als bij alle andere wedstrijd zondagmiddag in de competitie, e e n minuut stilte in acht genomen.

Al snel na de aftrap bleek dat Ajax totaal geen besef had waarvoor het speelde. Op papier behoorde het behalen van de voorrondes van de CL nog tot de mogelijkheden, maar dan moest FC Utrecht in ieder geval wel verslagen worden. De Amsterdammers speelden slordig en zonder inspiratie en werden op alle fronten afgetroefd door een goed counterend FC Utrecht. Binnen tien minuten stond Ajax al op een traditioneel vroege achterstand. Kuijt speelde dwars door de Amsterdamse verdediging Touzani aan, die vervolgens de 1 - 0 aantekende.

Ajax was niet bij machte om terug te slaan. Ondanks een licht baloverwicht wisten de Ajacieden geen moment te imponeren tegen een sluw en vechtend FC Utrecht. Het tweede doelpunt van FC Utrecht viel na een dik half uur. Van der Gaag mocht uit een van de vele gevaarlijke corners vrij de 2 - 0 binnenwerken, waarmee hij indirect gelijk een einde maakte aan de CL-aspiraties van de manschappen van Hans Westerhof. Alleen Chivu wist zich in het geweld van Utrecht nog staande te houden.

Het harde werken van de Roemeen werd echter niet beloond. Onbedoeld zorgde hij in de tweede helft namelijk voor de derde treffer van FC Utrecht van de middag. Uit een hoekschop belandde de bal via het lichaam van Chivu zeer ongelukkig achter Grim in het doel. Dat Richard Knopper enkele minuten later nog voor de 'eretreffer' zorgde was alleen nog maar belangrijk voor de statistieken. Elke Ajacied zal niet alleen deze wedstrijd, maar het gehele seizoen 1999/2000 snel willen vergeten. Uithuilen en opnieuw beginnen!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.