FEYENOORD: Dudek, v.Gobbel, Konterman, De Haan, Rzasa, Bosvelt, Paauwe, De Visser, Kalou (v.Vossen/68), Tomasson, Cruz.

AJAX: Grim, Mokoena, Verlaat, v.Halst, Chivu, Winter, Knopper, Witschge, Laudrup, Arveladze (Wamberto/76), Grénkjaer.

Ajax blijft overeind in de Kuip

(Door: M)

De klassieker Feyenoord - Ajax kende zondagmiddag geen winnaars, enkel verliezers. In een zeer matig duel van beide kanten moesten beide elftallen na 90 minuten genoegen nemen met een 1 - 1 gelijkspel, waardoor er kostbare punten werden verspeeld in de strijd om europees voetbal. Door de puntendeling is Heerenveen zo goed als zeker van de tweede plaats en van een CL-plaats. Ajax zal samen met Feyenoord, FC Twente, Vitesse en AZ moeten gaan knokken voor de derde plaats.

Ajax had een zeer bedroevende start van de wedstrijd. De eerste 20 minuten werden de Amsterdammers totaal van de mat gespeeld door Feyenoord. De verdediging stond net als tegen FC Den Bosch weer kinderlijk te schutteren, waardoor de Rotterdammers enkele goed mogelijkheden op een presenteerblaadje kregen. Vooral Verlaat, Van Halst, Mokoena en Grim konden totaal niet imponeren. De frustraties waren dan ook in de beginfase van de gezichten van de Ajacieden af te lezen.

Toch konden de Feyenoorders niet profiteren van het gestuntel van Ajax. De kansen werden door de spitsen simpelweg niet benut en daar kregen ze na 11 minuten de rekening voor betaald. Brian Laudrup, een van de betere spelers bij Ajax zondagmiddag, kapte in het strafschopgebied van Feyenoord zijn directe tegen stander Rzasa uit en schoot door de voeten van de Poolse verdediger de bal in de korte hoek binnen, buiten bereik van Dudek. Totaal tegen de verhouding in kwam Ajax op een voorsprong in de Kuip.

Ajax beleefde een kleine opleving, want het scheelde weinig of Knopper had vlak daarna de tweede treffer van Ajax binnengeprikt. Zijn schot scheerde echter rakelings langs het doel van Dudek, die even later wel handelend moest optreden op een uithaal van Verlaat, die de Pool maar net over het doel wist te tikken. Feyenoord kreeg na zijn furieuze start geen serieuze kansen meer, waardoor beide ploegen gingen rusten met een verassende 0 - 1 score.

Na rust kwam Feyenoord weer goed opzetten en dat resulteerde 3 minuten na rust wel tot een doelpunt voor de Rotterdammers. Bosvelt kopte de bal na een vrije trap achter Fred Grim in het doel, waardoor beide ploegen op papier weer in evenwicht waren. Daarna hadden Ajax en Feyenoord goede kansen om de klassieker in hun voordeel te beslissen, maar in zetten van Arveladze, een reuzekans, en Van Vossen kregen niet het gewenste resultaat, waardoor de 'topper' uiteindelijk onbeslist bleef. De waarde van het resultaat zal in de komende weken voor beide teams duidelijk worden.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.