Geel: Van Halst, Verlaat, Arveladze (Ajax), Hernandez (AZ)

Ajax: Grim, O'Brien, Verlaat (Moekoena '74), Van Halst, Chivu, Winter, Knopper, Witschge, Laudrup (Kanu '61), Arveladze, Gronkjaer (Babangida '82)

AZ: Moens, Ricksen, Opdam, Wijker, El Hadrioui (Fertout '73), Lindenbergh, Mans, Boussatta, Van Galen, Bosman, Hernandez (Canigia '73)

Met 10 man wel langs AZ

(Door: RvN)

Ajax heeft vanmiddag een zeer belangrijke overwinning behaald in de eigen Arena op AZ uit Alkmaar. Na 90 minuten stond de teller op 4-1 voor de Amsterdammers. Ajax speelde een groot deel van de tweede helft met 10 man. Juist met 10 man wist Ajax echter het wedstrijdbeeld doen keren en de punten in eigen huis te houden. Ajax is nu weer volledig in de race voor de Champions League met slechts 1 verliespunt minder dan nummer 2 Heerenveen.

De wedstrijd bleek aanvankelijk weer een nachtmerrie te worden. Lange tijd bleef het 0-0. Over het voetbal zelf was ook al weinig positiefs te melden. Kort voor het rustsignaal was het echter Bosman die de wedtsrijd opende. In de aanval van Ajax die daarop volgende zette Arveladze Ajax alweer langszij. Moens blunderde bij een afstandschot en Arveladze reageerde attent door de bal binnen te tikken voor 1-1.

Na rust was het spel op de wagen. Van Egmond had het volledig gedaan bij de Ajax aanhang. Op het moment dat hij de tweede gele kaart gaf aan Witschge en hem dus het veld afzond, kwamen er spreekkoren vanaf de tribune richting Van Egmond. De scheidsrechter hoorde dat even aan, maar besloten vervolgens de wedstrijd voor een paar minuten te staken om de rust te doen terugkeren in het stadion.

Die rust deed de Amsterdammers goed. Met 10 man kon Ajax wat het eerder met 11 man niet kon. AZ werd haar wil opgelegd en Ajax benutte de kansen nu wel. Ajax liep in de tweede helft met een man meer uit tot maar liefst 4-1. Achtereenvolgens Arveladze, met zijn 2e goal, Gronkjaer, die later verkozen zou worden tot Man of the Match en Aron Winter, de aanvoerder scoorde in blessuretijd, waren voor Ajax trefzeker.

Westerhof deed hiermee zeer goede zaken met het oog op de ranglijst. Ondanks alle problemen dit seizoen heeft Ajax nu weer uitstekende uitzichten op de 2e plaats op de ranglijst welke direct toegang geeft tot de Champions League. Dan zal zondag in ieder geval wel van Feyenoord gewonnen moeten worden.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.