Grim, Nieuwenburg (Ikedia/70), Verlaat, v.Halst, Chivu, Winter, Dani, Witschge, Laudrup, Arveladze, Gronkjaer.

SPARTA:

Kooiman, Bezzai, Marilia, Elzinga, Zijm, Langerak, Nielsen, Kayis, Marbus, Inia (vd.Linden/65), Boukhari (Noorlander/73).

Lusteloos Ajax wint nipt van Sparta

(Door: M)

Een lusteloos Ajax heeft zondagavond in de Amsterdam Arena goede zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. Soepel ging het echter allemaal niet. In een zweer zwakke partij trok Ajax uiteindelijk aan het langste eind door na 90 minuten onder een hels fluitconcert van het Amsterdamse publiek met een 3 - 2 zege van het veld te stappen. Door de overwinning stijgen de Amsterdammers naar een vierde plaats in de competitie en heeft het nog altijd kansen om zich te plaatsen voor de prestigieuze Champions League.

Interim-coach Hans Westerhof kon ook deze wedstrijd geen beroep doen op een groot aantal spelers. Zo waren Sier, Tobiasen en Machlas afwezig wegens langdurige blessures en moest Knopper verstek laten gaan wegens ziekte. Kanu en Babangida waren ook niet van de partij. De Nigerianen ontbraken wegens interlandverplichtingen. Nieuwenburg, Dani en Arveladze keerden na een korte afwezigheid tegen Sparta terug in de basis.

De Amsterdammers begonnen aardig aan de belangrijke wedstrijd. Het duurde exact veertien minuten totdat de ban werd gebroken. Verlaat stuurde vanuit de achterhoede een splijtende pass op Gronkjaer die vanachter zijn directe tegenstander sprinte en de bal vanaf de achterlijn panklaar voor de voeten van Arveladze legde, die vervolgens geen moeite had om doelman Kooiman te verschalken. Merkwaardig genoeg had de treffer een verlammende werking op de Ajacieden, want het volgende half uur was het Sparta die het initiatief overnam en brutaal op zoek ging naar de gelijkmaker.

Na een half uur stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte. De verdediging verwerkte een inzet van Elzinga niet goed, waardoor Nielsen zijn kans schoon zag om de gelijkmaker binnen te schieten en zo zijn elfde treffer van het seizoen aan te tekenen. Ajax kreeg in het verloop van de eerste helft nog twee aardige kansen maar de schoten van Winter en ex-Spartaan Nieuwenburg werden ternauwernood door de doelman van Sparta uit het doel geranseld, waardoor de 1 - 1 stand op het scoreboard bleef staan.

De tweede helft was nog nauwelijks begonnen of het ging voor Ajax alweer fout. Boukhari en Marbus speelden in het centrum van de verdediging van de Amsterdammers simpel Verlaat uit, waarna de langharige spits van Sparta via de paal Sparta op een 2 - 1 voorsprong zette, tot groot afgrijzen van de Amsterdamse aanhang. Na een uur spelen bracht Verlaat de hoop op een goed resultaat weer terug bij de supporters door de gelijkmaker op aangeven van Gronkjaer binnen te schuiven. Toen daarna Sparta door twee rode kaarten (Zijm en Bezzai) ook nog met negen man kwam te staan tegen 11 Ajacieden leek zelfs een ruime uitslag in zicht.

Zover kwam het echter niet. De overwinning werd door een benutte strafschop van Laudrup nog wel uit het vuur gesleept, maar de ploeg weigerde vervolgens om het trouwe thuispubliek ook maar enigszins te vermaken. Dit werd dan ook door de supporters terecht niet in dank afgenomen. Na het laatste fluitsignaal werden de spelers dan ook met een hels fluitconcert richting kleedkamers gedirigeerd. Als het elftal volgend jaar daadwerkelijk in de Champions League actief wil zijn dan zal er de komende weken tegen tegenstanders van een ander kaliber toch echt uit een ander vaatje getapt moeten worden.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.