Geel: Van Halst (Ajax) Koning, Hesp (NEC)

Ajax: Grim, O'Brien, Van Halst, Chivu, De Cler, Winter (Heye '84), Knopper, Witschge (Arveladze '67), Laudrup, Machlas (Verlaat '72), Gronkjaer
NEC: Roorda, Collen, Koning (Schulz '74), Hesp, De Romijn, Pothuizen, Arts, Janssen, Latuheru, De Gier, Renfurm (van Rijswijk '63)

Westerhof begint met ruime zege tegen NEC

(Door: M)

Hans Westerhof heeft zijn eerste wedstrijd als trainer van Ajax met een overwinning afgesloten. De Amsterdammers wonnen in de Amsterdam Arena door een goede tweede helft met 5 - 2 van NEC uit Nijmegen, waardoor Ajax op de ranglijst steeg naar de vijfde plaats. Dit ging ten koste van AZ.

De interim-coach had het geluk voor dit duel weer te kunnen beschikken over Witschge en Shota Arveladze. Beide spelers stonden maandenlang buitenspel wegens blessures maar waren uitgerekend in de eerste wedstrijd na het ontslag van Wouters weer present. Witschge startte gelijk in de basis, terwijl Arveladze op de bank mocht plaatsnemen.

In de eerste helft was van een gehoopte shockeffect weinig te merken. De verdediging zag er net als de laatste weken nog steeds onzeker uit met Chivu en Van Halst in het centrum en De Cler en O'Brien op de flanken. Eerstgenoemde gleed na een half uur spelen ongelukkig onderuit, waardoor De Gier vrij baan had naar het doel van Grim en de Nijmegenaren op voorsprong zetten, tot groot ongenoegen van het morrende publiek.

NEC kon echter niet lang genieten van zijn treffer. Nog geen twee minuten na het openingsdoelpunt liet Laudrup zijn klasse weer eens aan het Amsterdamse publiek zien. De Deen soleerde prachtig door de verdediging van NEC en werkte de bal met een gelukje achter doelman Roorda, waardoor beide elftallen weer in evenwicht waren.

Vlak voor rust liet de achterhoede van Ajax zich voor de tweede keer verrassen. De Gier kopte na een uitstekende aanval van het elftal van De Groot het leer achter Fred Grim en gaf daarmee de spitsen van Ajax een lesje in het effectief omgaan met de kansen. Machlas en Gronkjaer hadden eerder immers al niet thuis gegeven bij een aantal opgelegde kansen. Met een fluitconcert verdwenen de Ajacieden naar de kleedkamers.

In de tweede helft lieten de Amsterdammers eindelijk zien wel degelijk kwaliteit in huis te hebben. Na 6 minuten was het Nikos Machlas die voor Ajax de bevrijdende gelijkmaker aantekende na een uitstekende pass van Aron Winter. Plotseling was de ban gebroken en werd in een mum van tijd de overwinning binnengesleept door prachtig doelpunten van Gronkjaer en wederom Machlas. Richard Knopper had het slotakkoord door op aangeven van Man of the Match Chivu de vijfde voor zijn rekening te nemen.

Ajax wist zich dus ondanks een dramatische eerste fase in de tweede helft alsnog te verzekeren van 3 belangrijke punten in de race om het behalen van de Champions League. Wellicht putten de spelers uit de overwinning van zondag de broodnodige zelfvertrouwen die goed van pas kan komen in de komende weken.