Boschker, Hilgerink, Ten Hag, Grujic, Karnebeek, Van der Laan, Booth, Ter Avest, Van der Meijde, Venngoor of H., De Witte (Verlinden/60).

Ajax:

Grim, O'Brien, Winter, Verlaat, De Cler, v. Halst, Knopper, Dani, Babangida, Machlas, Gronkjaer.

Bloedeloos gelijkspel in Enschede

(Door: M)

Ajax en FC Twente bleven zondagmiddag in een matig duel in het Arke-stadion steken op een bloedeloos gelijkspel (0 - 0). Een stand, waar beide ploegen, gezien de ranglijst niet veel mee opschieten. PSV was zondag zonder te spelen de grote winnaar van het weekend. Ajax heeft nu nl. met een wedstrijd minder te hebben gespeeld al een achterstand van 9 punten op de koploper. FC Twente staat op een nog grotere afstand van de Eindhovenaren (10 punten).

Voor het eerst dit jaar maakte Frank Verlaat zijn opwachting in het eerste elftal van Ajax. De door blessures geteisterde verdediger verving Chivu die door zijn rode kaart tegen De Graafschap zijn zoveelste schorsing uitzat. Ook O'Brien en Babangida, de laatste als vervanger van de geblesseerde Laudrup, keerden terug in de eerste 11 van Jan Wouters in het moeilijke duel tegen FC Twente.

Wellicht onder de indruk van de sfeer in het uitverkochte Arke-stadion moesten de Ajacieden in de beginfase het initiatief in de wedstrijd laten aan de ploeg van trainer Fred Rutten. De Twentenaren speelden over het hele veld een op een en zaten voortdurend fel op de huid van de Ajax-spelers waardoor er weinig ruimte was voor de Amsterdammers om lekker te voetballen. Vaak werd dan ook gekozen voor de lange bal om Machlas in de punt van de aanval te bereiken, wat lang niet altijd lukte.

Ondanks de goede, agressieve start van FC Twente wisten ze nauwelijks kansen voor het doel van Fred Grim te creeeren. Ajax putte daar moed uit en kroop naarmate de eerste helft vorderde langzaam uit zijn schulp. Vooral Jesper Gronkjaer, de beste speler zondagmiddag aan de kant van Ajax, liet zich daarbij gelden. De Deen stichtte constant gevaar in de verdediging van FC Twente, dat leidde tot kansen voor O'Brien, Babangida en Machlas.

De Griekse spits van Ajax kon ook in deze wedstrijd zijn faam als goalgetter in Nederland en Europa niet waarmaken. Machlas miste gedurende het duel enkele dotten van kansen, en verzuimde daarmee Ajax op voorsprong te zetten. Hij zal de komende weken ongetwijfeld de hete adem van Shota Arveladze in zijn nek gaan voelen, nu de Georgier hersteld is van zijn kwetsuur en ongetwijfeld staat te trappelen om de spitspositie over te nemen.

De tweede helft was van een duidelijk minder niveau dan de eerste 45 minuten. Spelers van beide elftallen konden elkaar moeilijk bereiken en er gebeurde, afgezien van twee goede kansen voor Machlas, weinig spectaculairs voor de beide doelen. FC Twente had in de eerste helft al zijn kruit verschoten terwijl Ajax voorin niet daadkrachtig genoeg was. De 0 - 0 eindstand was dan ook een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen zondag in het veld.