Rood: Chivu (86, overtreding van achteren)

Grim, Nieuwenburg, v.Halst, Chivu, De Cler, Knopper, Winter, Dani, Gronkjaer, Machlas (Wamberto/63), Laudrup.

DE GRAAFSCHAP:

Olyslager, Nok, Vreman, Tchangai, Redeker/46), Frankel, Den Turk, Fuchs (Splinter/83), Ax (Meerdink/62), Turpijn, Tumba, Vaisanen.

Ajax lijkt op de goede weg

(Door: M)

Ajax lijkt eindelijk de goede weg te hebben ongeslagen. In eigen huis werd er op papier weliswaar nipt met 2 - 1 gewonnen van De Graafschap, maar dat lag voornamelijk aan het feit dat het veldoverwicht en de uitgespeelde kansen door Ajax niet werden omgezet in meerdere doelpunten. Machlas en Dani zorgden er nog in de eerste helft voor dat de vroege tegentreffer van Vaisanen werd weggewerkt.

Jan Wouters kon tegen De Graafschap niet beschikken over de verdedigers Verlaat en Vierklau die beide geblesseerd zijn. Ook Kanu en Mokoena ontbraken wegens interlandverplichtingen. Gelukkig keerde Chivu terug van een schorsing en was Nieuwenburg voldoende hersteld van zijn kwetsuur zodat hij tegen de Superboeren in de basis kon starten als rechtsback.

Net als tegen Willem II moest ook tegen De Graafschap
er een doelpunt van de gasten aan te pas komen om Ajax
wakker te schudden. Het duel was nauwelijks begonnen of
De Graafschap stond al op 0 - 1 tot groot ongenoegen van de 38.123 toeschouwers in de Amsterdam Arena. Vaisanen wist de bal na een voorzet van Tumba al na 4 minuten spelen achter doelman Grim te krijgen.

Ajax kon op de vijftiende grasmat (!) gelijk aan de bak. Het antwoord van de Amsterdammers liet niet snel op zich wachten. Een corner van Dani werd door Machlas op waarde geschat en tekende na 7 minuten voor zijn twaalfde treffer van het seizoen en de gelijkmaker voor Ajax. Het elftal van Jan Wouters was los en begon zowaar goed te voetballen. Bij vlagen liet Ajax vervolgens uitstekend voetbal zien. Van Halst en Winter hadden het middenveld in handen en de achterhoede gaf in de eerste helft geen krimp meer.

Het goede spel werd door Ajax ook omgezet in veel kansen voor o.a. Machlas en Gronkjaer. Het duurde echter pas tot de 23ste minuut voordat Ajax op voorsprong kwam in de wedstrijd. Een prachtige aanval werd na een een-tweetje door het hart van de verdediging van De Graafschap door Dani keurig afgerond. De ploeg verzuimde daarna om de Superboeren definitief van zich af te schudden door naar een hogere score uit te lopen. De kansen werden niet meer benut, waardoor Ajax 'maar' met een 2 - 1 stand de kleedkamers opzocht.

In de tweede helft kon Ajax niet meer het niveau halen van de eerste 45 minuten. De Amsterdammers zakten ver
weg en maakten het daardoor onnodig moeilijk voor zichzelf. In plaats van 5 - 1 of 6 - 1 moest Ajax met de huidige score nog oppassen voor een scherpe counter van de noordelingen. Ondanks enkele kansjes voor De Graafschap bleven grote problemen echter uit. Ajax was ook niet in staat verder uit te lopen. Machlas, die later nog werd gewisseld voor Wamberto, kon zijn stempel maar niet op de wedstrijd drukken.

Ajax verzekerde zich ook in zijn derde thuiswedstrijd uiteindelijk gemakkelijk van de 3 punten en lijkt bezig aan een goede reeks. Den Bosch moet zondag het volgende slachtoffer worden van de Amsterdammers. Ajax zal het dan wederom moeten stellen zonder de Roemeen Chivu. De jonge verdediger liep voor de zoveelste maal op tegen een rode kaart, waardoor hij ongetwijfeld weer enkele wedstrijden vanaf de kant moet toekijken. Gezien het feit dat Verlaat en Vierklau nog niet fit zijn en Kanu en Mokoena in Afrika zitten zal dit de komende weken nog voor veel hoofdbrekens gaan zorgen voor Jan Wouters.