Waterreus; Van der Weerden, Nikiforov [42. Ooijer], Faber [62. Dirkx] en Heintze; Stinga, Van Bommel, Vogel en Bouma; Nilis [80. Bruggink] en Van Nistelrooy.

Ajax:

Grim; Nieuwenburg, Chivu, Vierklau en De Cler; Knopper, Winter, Dani en Gronkjaer [68. Wamberto]; Laudrup en Machlas.

Ajax fors onderuit in topper

(Door: M)

Ajax kreeg donderdagavond in de topper tegen PSV in Eindhoven een flink pak slaag. De Amsterdammers gingen met 4 - 0 onderuit tegen de koploper in de KPN-Telecompetitie. Binnen een kwartier was de wedstrijd al gespeeld. Ajax keek toen al tegen een onoverbrugbare achterstand van 3 - 0 aan. Net als in de vorige ontmoeting in de Amsterdam Arena was Ruud van Nistelrooy bij de Brabanders goed voor 3 doelpunten.

De ploeg van Jan Wouters kon door een overwinning op PSV op e e n punt komen van de Eindhovenaren, maar dat leek de ploeg niet te beseffen. PSV was over de gehele wedstrijd de betere ploeg en hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om Ajax van zich af te houden. Ajax speelde wederom een zeer slechte wedstrijd. Het ontbrak aan creativiteit, inzet en goed combinatievoetbal.

In de 4e minuut kwam PSV al aan zijn openingstreffer. Van Bommel gaf met een bekeken afstandschot Fred Grim het nakijken. Enkele minuten later was het weer raak voor de Eindhovenaren. Ditmaal was het Van Nistelrooy die het doelpunt maakte op aangeven van Bouma, die 3 verdedigers van Ajax in de luren legde. PSV kwam nog binnen het kwartier goedkoop aan zijn derde en beslissende doelpunt. Van Nistelrooy mocht van 11 meter binnenschieten, nadat hij in het strafschopgebied tegen het been liep van Chivu.

Na het eerste kwartier van de wedstrijd was het al bekeken. Ajax was machteloos en toonde geen enkele intentie om de achterstand weg te werken, terwijl PSV het wel goed vond en via hoogstandjes de score probeerde te vergroten. Dit leek geen succes te hebben totdat Bruggink tien minuten voor tijd Van Nistelrooy vond. De spits haalde verwoestend uit en maakte het feestje voor PSV compleet met de vierde treffer van de avond.

Na het (aangekondigde) vertrek van Westerhof, Blind en Haarms en de slechte prestaties van het eerste elftal de afgelopen maanden mag er gerust worden gesproken van een crisissituatie in Amsterdam. De supporters van Ajax protesteerden in Eindhoven tegen het vertoonde spel door met de rug naar het veld te staan en eisten het vertrek van Kales en Wouters. Het bestuur zal op de persconferentie vrijdag heel wat hebben uit te leggen aan de pers.