Geel: Ouédraogo, Van der Weerden (FC Twente)

FC Twente: Boschker, Van der Weerden (Booth '65), El-Brazi, Grujic, Heubach, Cziommer (Van der Doelen '78), Ouédraego, Pothuizen, Polak, Cairo, Houwing (John '46)

Ajax: Lobont, De Jong, Chivu, Yakubu, Maxwell, Pienaar, Galések, Sneijder, Van der Meyde, Van der Vaart, Sikora (Pasanen ' 72)

Zwaarbevochten overwinning Ajax in Enschede

(Door: M)

Ajax heeft zich door een nipte overwinning op FC Twente in Enschede virtueel geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League. De Amsterdammers konden pas in de tweede helft de krachtsverhoudingen omzetten in doelpunten. Cristian Chivu opende in de 65ste minuut de score vanuit een penalty. Tien minuten voor tijd verdubbelde Rafael van der Vaart de score. John scoorde in de slotminuut nog tegen.

Ajax maakte het ook in het oosten van het land vooral zichzelf moeilijk. Na 10 minuten had Ajax eigenlijk al op een 2 - 0 voorsprong kunnen en moeten staan. Rafael van der Vaart, Victor Sikora en Tomas Galasek kregen (vrije) schietkansen, maar steeds lag Sander Boschker, volgend seizoen zo goed als zeker Ajacied, een treffer van Ajax in de weg. Hij was kansloos op een inzet van De Jong, maar de paal bracht redding.

Ook aan het begin van de tweede helft hield Boschker zijn toekomstige club van het scoren af. Hij stond paraat bij een kopstoot van Van der Meyde. Laatstgenoemde stond wel aan de basis voor de eerste treffer van Ajax. De vleugelspits werd in de 65ste minuut in het strafschopgebied onderuit gehaald door Van der Weerden. Van Egmond kende terecht een strafschop toe die feilloos door de teruggekeerde aanvoerder werd benut.

FC Twente liet Ajax enkele keren blijken zich niet zonder slag of stoot over te geven. Een kopbal van Houwing en gevaarlijke schoten van Cziommer en Cairo waren waarschuwingen aan het adres van de Amsterdammers. Het tweede doelpunt van Ajax tien minuten voor tijd kwam dan ook als een opluchting. Van der Meyde onderschepte een pass van Gruijic en stelde Van der Vaart in staat om binnen te schieten.

In de slotminuten werd het nog even spannend toen Colins John de aansluitingstreffer liet aantekenen. De Ajacieden hielden echter stand en zagen daardoor, mede wegens het gelijkspel van Feyenoord in Tilburg tegen Willem II, dat plaatsing voor de derde voorronde van de CL vrijwel zeker is. Met nog 1 duel te gaan bedraagt de voorsprong op Feyenoord namelijk 3 punten en een veel beter doelsaldo (+13).

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 14 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.