Ajax: Lobont, Trabelsi, De Jong, Yakubu, Maxwell, Pienaar (Boukhari/79), Galések, Litmanen (Sikora '46), Sneijder (Witschge '68), Van der Vaart, Van der Meyde

De Graafschap: Wevers, Bot, Van der Kruis, Bakens, Hermans, Berck Beelenkamp, Hertog, Culina, van Leerdam, Van der Haar (Zafarin '77), Leonardo (Karaca '68)

Ajax werkt aan doelsaldo

(Door: Marco)

Ajax wist zondagmiddag in de eigen Amsterdam Arena haar supporters op een zevenklapper te presenteren. Na een vroege 0 - 1 achterstand kwam Ajax tegen De Graafschap uiteindelijk op 7 - 1 uit. Daar zag het aanvankelijk totaal niet naar uit. Na een paar minuten schoot Van der Haar voor de gasten met een halve omhaal een voorzet uit een corner op schitterende wijze binnen.

Het duurde tot in de blessuretijd van de eerste helft alvorens Ajax op voorsprong kwam. Nadat Van der Vaart Ajax al in de 16de minuut op gelijke hoogte had gebracht door een knap schot in de kruising was nummer 23 vlak voor rust weer trefzeker voor de Amsterdammers. De ploeg liet De Graafschap in de eerste helft teveel voetballen en leek helemaal niet te beseffen waar het om ging.

Pas in de tweede helft kwam Ajax, gesteund door de achterstand van PSV op stoom en liep het vervolgens zeer simpel naar 7 - 1 uit. Dat gebeurde onder leiding van Ronald Koeman die zijn ploeg opzweepte naar een hoge uitslag. Het waren achtereenvolgens Sneijder, Galasek (penalty), Pienaar, Maxwell en Boukhari die, soms op schitterende wijze, doeltreffend waren voor de Amsterdammers.

Waar veel Ajax fans weer hoop op de titel gekregen hebben na de ruime 7 - 1 zege op De Graafschap in de Amsterdam Arena en de nederlaag van PSV tegen Feyenoord in de Kuip, liet Ajax coach Ronald Koeman weten allerminst tevreden te zijn. 'Ik zie PSV in de laatste twee wedstrijden geen fouten meer maken. Voor ons wordt het nog moeilijk genoeg om die tweede plaats vast te houden.'

Nigel de Jong was na afloop in tweestrijd bij de vraag of hij nu blij moest zijn met de overwinning van Feyenoord. Tijdens de rust wist hij niets van de 2-0 achterstand van PSV. 'Eerst was ons eigen spelletje het belangrijkste. het wordt nu een spannende slotfase. We zijn nog steeds niet zeker van de tweede plaats, daarvoor moeten we na de zege van Feyenoord nog 100% gaan om die zeker te stellen. Maar misschien zit er dan ook nog wel meer in.'

Ronald Koeman wilde zover niet eens vooruitkijken. Voor de Ajax coach had de wedstrijd tegen De Graafschap bewezen dat zijn ploeg het nog heel moeilijk kan gaan krijgen in de laatste twee duels. 'We hebben vanmiddag heel slecht gespeeld' aldus Koeman, 'ondanks de 7-1.' Met name de eerste helft vond Koeman volledig onder de maat. De late voorsprong was volgens hem niet verdiend.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.