NEC: Gentenaar, Wielaert, Wisgerhof, Hesp, Leiwakabessy, Schuurman, Zonneveld (Van Rijswijk '76), Hersi, Govedarica, De Nooijer (Ax '64),Demouge (Tumba '70)

Ajax: Lobont, Trabelsi (Sikora '60), Pasanen, Yakubu, Maxwell, Pienaar, Sneijder, Sneijder, Galések, Litmanen, Van der Vaart, Van der Meyde

Ajax blijft ook na Nijmegen op koers

(Door: )

Ajax heeft ook na de lastige uitwedstrijd in Nijmegen nog een voorsprong op Feyenoord. De ploeg won met 1-2 van NEC. Aangezien Feyenoord in eigen huis goed wegkwamen met een overwinning tegen RKC Waalwijk, heeft Ajax nog steeds een voorsprong van één punt op de Rotterdammers.

Het zag er in de eerste helft aanvankelijk niet naar uit dat Ajax zou gaan winnen. Waar NEC heel fel startte, ontbrak het aan de kant van Ajax aan aggressiviteit en werklust. De Nijmegenaren kwamen dan ook na 11 minuten op voorsprong. Het was nota bene Youssouf Hersi die volledig vrijstaand NEC op 1-0 voorsprong zette. Ajax speelde op een veel te laag tempo en kon daardoor in de eerste helft weinig terugdoen.

In de tweede helft liep het wel bij de Amsterdammers. Ajax speelde feller en een tandje hoger dan in de eerste helft. Op één moment na kwam Ajax niet meer in de problemen in de tweede helft. Bij een counter zat Maxwell op onthutsende wijze mis. De Nooijer kwam daardoor vrij voor de keeper, maar de Braziliaan herstelde zich via een knappe sliding. Verder was Ajax in de tweede helft heer en meester. Dat leidde in de 64ste minuut tot een goal van Litmanen die volleidg vrijstaand kon inkoppen. 12 minuten voor tijd kwam de verdiende 1-2. Maxwell zette met een dubbele één-twee zelf een schitterende aanval op en rondde die uiteindelijk op uitstekende wijze af.

Met nog wedstrijden thuis tegen De Graafschap en Heerenveen en uit tegen FC Twente heeft Ajax de tweede plaats volledig in eigen hand.

Ronald Koeman was na afloop erg opgelucht dat Ajax het duel in Nijmegen winnend af wist te sluiten. 'Ik ben opgelucht. Als je snel achterkomt wordt het extra moeilijk. Dat hadden we aan onszelf te danken. We speelden de eerste 20 minuten veel te slap. Ik had niet het idee dat we voor Champions League kwalificatie speelden. Daarna hebben het het heel goed uitgespeeld met goed voetbal. Dan weet je dat je met deze kwaliteit de kansen wel krijgt. Ik denk dat we nog één of twee goals meer hadden moeten maken.' De Ajax coach wilde na winst in de moeilijkste wedstrijd van het resterende programma de vlag nog niet buitenhangen. 'Op papier is dit misschien de moeilijkste wedstrijd, maar ook bij FC Twente kan het misschien nog wel moeilijk worden.'

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 6 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.