Geel: Ambrosini, Costacurta (AC Milan), Pasanen (Ajax)

AC Milan: Dida, Simic (Tomasson '80), Nesta, Maldini, Costacurta, Brocchi, Ambrosini, Rui Costa (Redondo '84), Kaladze (Rivaldo '80), Sjevtsjenko, Inzaghi

Ajax: Lobont, Trabelsi, Chivu, Pasanen, Van Damme (Litmanen '46), Yakubu, Sneijder, O'Brien, Pienaar (De Jong '80), Ibrahimovic, Van der Meyde

Doek valt in blessuretijd voor heroésch Ajax

(Door: Marco)

Het sprookje van Ajax in de Champions League is ten einde gekomen in de kwartfinale in Milaan. In blessuretijd pas werd het lot over Ajax geveld via een goal van Tomasson. Tot twee keer toe kwam het jonge Ajax op heroésche wijze terug van een achterstand. Na 90 minuten leek Ajax op rozen te zitten met een 2-2 stand. Dat zou voldoende zijn geweest na de 0-0 in eigen huis. In de laatste minuut werd een lange bal Ajax fataal, Inzaghi raakte de bal net voor Lobont, waarna Tomasson voor een leeg goal de bal nog verlengde. Daardoor werd Ajax alsnog uitgeschakeld in een kwartfinale tegen AC Milan, waarin Ajax tot twee keer toe de betere ploeg was geweest.

De wedstrijd tegen AC Milan was direct vrij open. De wedstrijd was evenwichtig, waarbij Ajax zelfs meer balbezit had in San Siro. De Italianen waren voor de goal iets gevaarlijker. Ajax kwam aanvankelijk goed weg. Lobont tikte een bal net op de lijn of er net achter uit zijn goal. Na een half uur spelen kreeg Inzaghi volledig vrijstaand de bal een door een Ajax verdediger getoucheerde voorzet ietwat gelukkig voor zijn voeten. De Italiaan aarzelde niet en schoot de 1-0 binnen. Ajax had het in het resterende kwartier moeilijk.

Met enige omzettingen, zo kwam Litmanen in het veld voor de geblesseerde Van Damme, pakte Ajax in de tweede helft de draad op en legde het de wil op aan AC Milan. De Italianen die vanuit de verdediging speelden gaven weinig weg. In de 63ste minuut spleet Van der Meyde met één actie de verdediging open en stelde de volledig vrijstaande Litmanen in staat de bal in een leeg goal te schieten.

De vreugde was echter van korte duur. Nog geen minuut later werd een inzet van Inzaghi getoucheerd waarna die voor de voeten kwam van Sjevtsjenko. De Oekraéner benutte de kans feilloos. Ook deze nieuwe mokerslag overkwam de 'come-back kid' verrassend. Ajax drukte de Italianen weer terug. 12 minuten voor tijd schoot de vermoeide Pienaar liggend met een puntertje in twee instanties de gelijkmaker binnen.

Ajax was met de 2-2 weer de bovenliggende partij. De ploeg kon doordrukken, was de betere ploeg, maar moest in de hectiek uiteindelijk toch terug. Het geluk was uiteindelijk met de Italianen die in blessuretijd de winnende treffer binnen konden schieten.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.