Ajax: Lobont, O'Brien, Pasanen, Chivu, Maxwell (Witschge '30), Sneijder, Yakubu, Van der Vaart (Litmanen '45), Van der Meyde, Ibrahimovic (Van Damme '57), Boukhari

Roda JC: Roorda, Senden (Rudge '45), Addo, Filipovic, Luijpers, Viselich, Van Dijk, Van Dessel, Soetaers, Sergio, Anastasiou

Knappe overwinning voor gehandicapt Ajax

(Door: Marco)

Ondanks een reeks blessures en wijzigingen in het elftal wist Ajax de competitiewedstrijd tegen Roda JC makkelijk te winnen. De ploeg won uiteindelijk met 4-2, daarbij liet het diverse kansen onbenut. Ajax houdt daarmee de tweede plaats vast in handen. De voorsprong op Feyenoord bedraagt vier punten, de Rotterdammers hebben nog wel een uitduel tegen FC Zwolle tegoed.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd. Het liep binnen een half uur verdiend naar 3-0 uit. Achtereenvolgens Zlatan Ibrahimovic (intikken bij tweede paal na doorkoppen van Chivu), Van der Vaart (goede lopbal na uitstekende voorzet Van der Meyde van rechts) en Sneijder (vrije trap) scoorden voor de Amsterdammers. Via een goed doelpunt van Sergio kwam Roda JC enigszins terug in de wedstrijd. Maxwell en Van der Vaart vielen in de eerste helft uit, zij werden vervangen door Witschge en Litmanen. Dat had tot twee keer toe nogal wat wijzigingen in het elftal tot gevolg.

Doordat Ajax de kansen om verder uit te lopen liet liggen kon Roda JC terug in de wedstrijd komen. Geheel tegen de verhoudingen in kwam Roda JC 10 minuten voor tijd via opnieuw Sergio op 3-2. De Limburgers mochten slechts twee minuten hopen op een stuntje. Boukhari deed na een mooie aanval wat de Ajacieden eerder vergaten. Hij vergrootte de voorsprong van Ajax en besliste met de 4-2 de wedstrijd.

Een absoluut verdiende 4-2 zege. De ploeg was veel sterker dan de Limburgers. Ook zonder alle blessuregevallen kon Ajax Roda JC grote delen van de wedstrijd de wil opleggen.

De zorgen worden steeds groter voor Ronald Koeman. 'Voorlopig staan we nog tweede' aldus de Ajax coach die van week tot week leeft en opgelucht was dat de ploeg ondanks alle problemen het toch zo goed deed. De ploeg maakte het zichzelf nog moeilijk door niet verder uit te lopen. 'We hadden meer goals moeten maken. Normaal gesproken is het gespeeld bij 3-0, maar dan wordt het nog 3-2. Op momenten na hebben we prima gespeeld. Als we drie tot vier doelpunten meer maken dan staat iedereen te klappen. En dan hadden we ook nog een penalty moeten krijgen. Onbegrijpelijk dat de scheidsrechter dat niet ziet, doelend op een moment van Litmanen.'

Koeman vond de Fin geen fitte indruk maken. 'Vooraf vond ik al dat hij niet fit genoeg was om in deze wedstrijd te starten. En in de tweede helft maakte hij ook geen 100% fitte indruk.' Alsof de Ajax coach nog geen zorgen genoeg had in de aanloop naar het Champions League duel tegen AC Milan.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.