Feyenoord: Lodewijks, Emerton, De Nooijer, Van Wonderen, Paauwe, Kalou (Song/70), Bosvelt, Lurling, Ono, Buffel, Van Hooijdonk

Ajax: Lobont, O'Brien, Pasanen (Witschge '73), Chivu, Maxwell, Sneijder, Yakubu, Van der Vaart, Boukhari, Litmanen (Ibrahimovic '55), Van der Meyde

Ajax in halve finale uitgeschakeld

(Door: Marco)

Ajax is woensdagavond in de halve finale van de Amstel Cup uitgeschakeld. In de Kuip verloor Ajax met 1-0 van Feyenoord. Paul Bosvelt besliste met een doelpunt in de 53ste minuut de wedstrijd voor de Rotterdammers. Ondanks de personele problemen was Ajax in delen van de wedstrijd de betere ploeg. Tot scoren kwamen de Ajacieden niet, mede door een goed keepende Lodewijks.

De wedstrijd begon een kwartier later doordat de Ajacieden wegens verkeersdrukte later aankwamen. Koeman begon met de opstelling zoals die dinsdag al duidelijk werd. Dus met Litmanen in de spits met Van der Meyde op links en Boukhari op rechts. Achterin schoof O'Brien, door de afwezigheid van Trabelsi en De Jong, naar de rechtsbackplaats. Maxwell fungeerde als linksback.

Feyenoord begon in de felle zon iets scherper aan de wedstrijd. Halverwege de eerste helft nam Ajax de controle en het overwicht over. Gescoord werd er niet ondanks enkele kleine mogelijkheden waaronder een prachtig afstandschot van Litmanen, die maar ternauwernood door Lodewijks over het doel werd getikt. In de tweede helft startten de Rotterdammers met een openingsoffensief. Dat leidde tot enkele scrimmages en een bal op de paal van Van Hooijdonk. Net toen Ajax weer wat greep kreeg op het duel schoot Bosvelt (53ste minuut) na een één-twee met Emerton de bal onhoudbaar langs Lobont in de verre hoek.

Dat was het signaal voor Ajax om de wedstrijd in handen te nemen. De ploeg voerde de druk flink op en kreeg diverse grote kansen o.a. via Van der Vaart (kopbal vrij voor het doel) en Ibrahimovic, maar zag steeds een goedkeepende Lodewijks op haar weg of miste de precisie voor het doel van de Rotterdammers.

In de slotfase ontplofte de wedstrijd toen Pierre van Hooijdonk na een duel een rode kaart kreeg. Vlak daarna kwam Chivu goed weg toen een wilde actie van de Roemeen tijdens een opstootje voor de ogen van Luinge niet werd bestraft. Ibrahimovic probeerde het in de slotminuut nog via een knappe omhaal, maar de gelijkmaker bleef uit. Ajax kan zich nu volledig gaan richten op het behalen van de tweede plaats in de competitie en de kwartfinale van de CL.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.