NAC Breda: Gébor Babos, Jérgen Colin, Rob Penders, Mark Schenning, Nebojsa Gudelj, Arne Slot, Csaba Fehér, Alfred Schreuder, Kevin Bobson (82. Yassine Abdellaoui), Orlando Engelaar, Ali Boussaboun.

Ajax: Bogdan Lobont, Nigel de Jong (17. André Bergdélmo), Cristian Chivu, Abubakari Yakubu, John O'Brien, Andy van der Meyde, Steven Pienaar, Wesley Sneijder, Maxwell (60. Richard Witschge), Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic (74. Jari Litmanen).

Ajax laat zich niet verrassen in Breda

(Door: Marco)

Ajax heeft zondagmiddag moeizaam de lastige uitwedstrijd in Breda tegen NAC gewonnen. De ploeg uit Breda speelde een stuk feller dan Ajax, maar wist daar niet van te profiteren. De Amsterdammers zegevierden uiteindelijk toch met 0 - 3. Bij rust leidde Ajax met 0 - 1. Voor Ajax, dat maar liefst 12 spelers miste wegens blessures waaronder de basisspelers Tomas Galasek, Petri Pasanen en Hatem Trabelsi, scoorden Wesley Sneijder (zijn eerste competitietreffer) en Van der Meijde (2x).

Het elftal van Ronald Koeman had in de eerste helft moeite met NAC dat al vroeg stoorde, waardoor de opbouw van achteruit danig werd verstoord. Tot gevaarlijke situaties voor het doel van Bogdan Lobont leidde het echter niet. Aan de andere kant was Zlatan Ibrahimovic wel gevaarlijk. De Zweed kreeg de ideale mogelijkheid om de score te openen, maar faalde oog in oog met Babos. Later zou ook de paal nog een keer een doelpunt in de weg staan voor de ongelukkige spits van Ajax.

Het eerste doelpunt van het duel viel dan ook pas 2 minuten voor de pauze en kwam op naam van Wesley Sneijder. De jonge middenvelder ontving de bal uit een hoekschop van Van der Meyde op de rand van het strafschopgebied en krulde de bal vervolgens op prachtige wijze buiten het bereik van Babos in het doel. Ajax kon daardoor met een lekker gevoel de kleedkamers gaan opzoeken voor de thee. Onder hen ook Andre Bergdolmo die al na 17 minuten Nigel de Jong moest vervangen, die geblesseerd uitviel.

In de tweede helft kwam de wedstrijd pas echt tot leven. NAC ging fanatiek op zoek naar de gelijkmaker en was daar via Feher dichtbij. De Hongaar zag zijn inzet echter door Chivu van de doellijn worden gehaald. Ajax, dat maar liefst 12 spelers miste wegens blessures, hield stand en besliste uiteindelijk in het laatste kwartier de wedstrijd, met dank aan Andy van der Meyde. De vleugelspeler van Ajax stelde met doelpunten in de 75ste en 84ste minuut de belangrijke 3 punten veilig.

In de 75ste minuut werd Van der Meyde op rand van buitenspel weggestuurd door Wesley Sneijder. Door de benen van de doelman van NAC liet de geboren Arnhemmer het tweede doelpunt van de Amsterdammers aantekenen. Het verzet van NAC was daarmee definitief gebroken. Van der Meyde mocht 6 minuten voor tijd zijn tweede en de derde van Ajax maken. De assist was van Van der Vaart. Door de zege klimt Ajax weer naar de tweede plaats in de competitie. De voorsprong op Feyenoord, nummer 3, blijft 1 punt.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 20 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.