Geel: Delvecchio (AS Roma) Van der Meyde, Lobont (Ajax)

AS Roma: Pelizolli, Cufré, Panucci, Cafu, Candela, Aldair, Tommasi, Emerson, Lima (Montella '66), Cassano, Delvecchio

Ajax: Lobont, Trabelsi, Chivu, Pasanen, O'Brien, Pienaar, Galések, van der Vaart, Maxwell, Ibrahimovic, Van der Meyde

AJAX NAAR KWARTFINALE

(Door: Marco)

Het sprookje van het jeugdige Ajax duurt voort in de Champions League. In de beslissende wedstrijd in Rome in het Stadio Olimpico hield Ajax zeer knap de Italiaanse kampioen AS Roma op een 1-1 gelijkspel. Dat was voldoende voor Ajax voor kwalificatie voor de volgende ronde. Van der Meyde opende nog binnen de minuut de score. Cassano maakte na 24 minuten de gelijkmaker.

Ronald Koeman startte het allesbeslissende duel enigszins verrassend met Andy van der Meyde in de basis. Hij kreeg de voorkeur boven Nigel de Jong. Samen met Zlatan Ibrahimovic en Steven Pienaar vormde hij de aanval van Ajax. Van der Vaart zakte daardoor terug naar het middenveld met Galasek en Maxwell. De defensie kende geen wijzigingen: O'Brien, Chivu, Pasanen en de op tijd herstelde Trabelsi.

Ajax kende een fantastische start van het duel. Het kwam al binnen de eerste minuut, 35 seconden om precies te zijn, op voorsprong. Van der Vaart stuurde Van der Meyde op de linkervleugel diep. De aanvaller sneed naar binnen en draaide vervolgens op schitterende wijze de bal in de rechterhoek. De wens van Ajax, een zeer snelle openingsgoal werd daarmee vervuld.

AS Roma, dat alleen aan winst genoeg had om de kwartfinale van de Champions League te bereiken, moest komen en deed dat dan ook. Met pijn en moeite bleef Ajax op de been tot de 20ste minuut. De verdediging van Ajax werd door een steekbal volledig op het verkeerde been gezet, waardoor Cassano vrij voor Lobont kwam. De jonge spits van de Italianen schoot koelbloedig binnen. Lobont was kansloos.

Geinspireerd door de treffer ging de thuisploeg op jacht naar meer. AS Roma kwam een aantal maal gevaarlijk dicht bij het doel van Lobont, maar Ajax wist echter met kunst en vliegwerk de rust te houden met een 1-1 stand. Aanvallend kon Ajax weinig meer brengen. Alleen Van der Meyde kreeg nog een kansje, maar zijn schot vanaf links verdween in de handen van Pelizoli.

In de tweede helft had Ajax zijn zaakjes beter voor elkaar en kwam het minder in gevaar door meer gecontroleerd te spelen. Toch bleef het tot het einde spannend tegen het voor zijn laatste kansen knokkende AS Roma. In de laatste seconde van de blessuretijd, 4 minuten, ging het nog bijna mis. De kopbal van Panucci verdween echter net naast het doel. Ajax houdt stand en bereikt de kwartfinale van de CL!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.