Geel: Buijs, Swerts, Mtiliga (Excelsior)

Ajax: Lobont, Trabelsi (De Jong '25), Bergdélmo (Chivu '46), Pasanen, O'Brien, Yakubu, Sneijder (Boukhari '72), Pienaar, Maxwell, Van der Vaart, Ibrahimovic

Excelsior: Varkevisser, Buijs, Olfers, De Haan (Martis '45), Bastos, Kim, Swerts, Mtiliga, Lopes, Boutahar, Holman

Ibrahimovic laat Ajax ontsnappen tegen Excelsior

(Door: Marco)

De generale repetitie voor AS Roma leek bijna fataal af te lopen voor de Amsterdammers. Uiteindelijk wist Ajax door twee treffers van de Zweed Zlatan Ibrahimovic thuis met 2-1 Excelsior te verslaan. De spelers hadden hun hoofd er vanmiddag geruime tijd niet bij. Koeman spaarde Chivu en Galasek in deze wedstrijd, al moest de Roemeen in de rust de Noor Bergdolmo komen vervangen. Excelsior leek daarvan te gaan profiteren.

Al in de vierde minuut kwam Excelsior op voorsprong. Na slordig wegwerken van een hoekschop kon Boutahar opnieuw inzetten. Lopes stond plotseling alleen voor de keeper en trof feilloos doel, 0-1. Ajax moest in het vervolg van de wedstrijd op zijn tellen passen voor Excelsior dat met snelle aanvallen regelmatig zeer gevaarlijk was. Zelf kwam Ajax op een 1-1 stand na 25 minuten door een doelpunt van de spits Zlatan Ibrahimovic.

In de tweede helft moesten de Ajax fans lang wachten op de bevrijdende treffer. Excelsior bleef gevaarlijk en had enkele kansen om weer op voorsprong te komen. Uiteindelijk was het de Zweed Ibrahimovic weer die de wedstrijd in de 81ste minuut voor de Amsterdammers besliste.

Vlak voor de beslissende week met achtereenvolgens AS Roma uit en PSV uit kroop Ajax door het oog van de naald en kan het uiteindelijk nog opgelucht ademhalen dat de drie punten in eigen huis bleven.

Ronald Koeman liet na afloop voor de microfoon van Langs de Lijn weten dat uit een eerste diagnose blijkt dat het meespelen van Trabelsi aanstaande woensdag twijfelachtig is. 'Dat zou een streep door de rekening zijn. Hij trapte half in de grond en ging daarbij door zijn enkel.' Maandag zal Trabelsi verder onderzocht worden. De Ajax coach spaarde aanvankelijk Chivu en Galasek, maar wilde de moeilijkheden niet aan die keuze ophangen. 'Dat mag niet van invloed zijn, hun vervangers hebben genoeg wedstrijden goed gespeeld dit seizoen. Misschien geldt dat als je vijf of zes spelers spaart, maar dat ligt niet aan één speler.' Volgens de coach had hij meer spelers eigenlijk rust moeten geven, maar gebeurde dat niet vanwege het belang van de competitie voor Ajax. 'Een aantal mensen is niet 100% fit om dit zware programma af te werken, dan denk ik bijvoorbeeld aan Van der Vaart. Ik heb hem toch laten staan omdat de competitie heel belangrijk is en we minimaal tweede moeten worden. Hij en Zlatan hebben toch hun momenten in de wedstrijd om hun doelpunt mee te pakken.'

Volgens Koeman was zijn ploeg niet goed omgegaan met de aggressieve strijdwijze van Excelsior. De ploeg speelde slechts op 60% van haar kunnen, aldus Koeman en leed daardoor veel te veel balverlies. 'Als je merkt dat Excelsior één tegen één speelt, dan moet je zo snel mogelijk de spits opzoeken en de spelers daarom heen laten voetballen. Dat gebeurde veel te weinig. Daardoor werd het moeilijker dan normaal gesproken verwacht. Uiteindelijk kost het dan weer tot aan de laatste seconde krant om punten te behalen. Je mag blij zijn met het resultaat, want puntverlies in dit soort wedstrijden is dodelijk met beslissende wedstrijden tegen AS Roma en PSV uit.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.