Ajax: Lobont, Maxwell, Chivu, Pasanen, Trabelsi, Witschge, Pienaar, Galések (Yakubu '70), De Jong (Sneijder '90), Van der Meyde, Ibrahimovic (Mido '84)

Arsenal: Seaman, Cole, Campbell, Keown, Lauren, Pires (Van Bronckhorst '88), Gilberto, Vieira, Wiltord (Jeffers '79), Bergkamp (Parlour '79), Henry

Ajax houdt Arsenal opnieuw op gelijke hoogte

(Door: )

Ajax heeft vanavond in de eigen Arena met 0-0 gelijkgespeeld tegen Arsenal. De volgens voetbalkenners en volgens eigen zegge favoriet voor de Champions League zege kon tegen het jonge onervaren Ajax opnieuw niets forceren. Na twee wedstrijden blijkt Ajax de winnaar van de tweestrijd door het uitgescoorde doelpunt een week geleden.

Ajax begon de eerste helft afwachtend en probeerde Arsenal op te vangen. Het duurde een kwartiertje voordat het zelfvertrouwen bij de Ajacieden groeide. Daarna ontspon zich een vrij evenwichte wedstrijd zonder grote kansen. De beste kans was wellicht voor Chivu, die een vrije trap in de linker bovenhoek krulde. Cole stond echter goed bij de paal en kopte de bal van de lijn. Ajax speelde goed verzorgd voetbal en gaf nauwelijks kansen weg tegen de Britse kampioen. Aanvallend kon het in eigen huis weinig forceren. De ruime achterstand van Valencia in eigen huis tegen AS Roma zou het zelfvertrouwen van Ajax alleen maar moeten hebben doen groeien.

De tweede helft zette het beeld van de eerste helft zich aanvankelijk voort. Naarmate de wedstrijd vorderde nam het spektakel en ook de spanning toe. In een sfeervolle Arena kreeg Ajax o.a. via de aanvallers Ibrahimovic en Van der Meyde gevaarlijke mogelijkheden. De balcontrole ontbrak op het beslissende moment bij de Ajax aanvallers. De jonge ploeg van Ajax bewees ook in de tweede helft opnieuw aansluiting te kunnen krijgen met de absolute wereldtop.

Galasek hield het 70 minuten vol, daarna werd hij gewisseld voor Yakubu. Tien minuten voor tijd gokte Wenger op verse aanvalskracht. Hij bracht Jeffers in het veld voor Wiltord, Parlour verving Dennis Bergkamp. In de slotfase liet Ronald Koeman datzelfde te durven door de Egyptische spits Mido in te brengen. Hij mocht de leeggeknokte Ibrahimovic vervangen.

Tot kansen en dus wijzigingen in de stand kwam het niet meer. 0-0 is een fantastische prestatie voor het team van Ajax en werd dan ook terecht juichend ontvangen door enkele spelers. Het team speelde zeer professioneel, zonder teveel risico te nemen en kon een groot deel van de wedstrijd verzorgd voetbal spelen.

Ajax blijft koploper in Poule B van de Champions League na het 0-0 gelijkspel tegen Arsenal. Beide ploegen hebben vijf punten in de poule. Het onderlinge resultaat is vervolgens beslissend voor de ranglijst. Dat is vanwege het uitgescoorde doelpunt (1-1 in Londen) in het voordeel van Ajax). Indien het aan het einde van de rit nog steeds gelijkstaat met Arsenal zal de beslissing dus in het voordeel van Ajax uitvallen.

Valencia liep achterstand op door een verrassende ruime 0-3 nederlaag. Totti (2x) en Emerson zetten die stand al voor rust op het scorebord. De Italianen keren daarom ook weer enigszins in de race terug.

Op dinsdag 11 maart speelt Ajax het vijfde duel in de Champions League thuis tegen Valencia.

Stand in poule B:
1. AJAX 4- 6 ( 4- 3)
2. Arsenal 4- 6 ( 4- 2)
3. Valencia 4- 5 ( 2- 4)
4. AS Roma 4- 3 ( 5- 6)

Ajax coach Ronald Koeman liet na afloop voor de camera's van de NOS weten dat hij vond dat hij ploeg beter gespeeld had dan in Londen. 'Verdedigend stonden we goed. We hebben prima gespeeld. Arsenal heeft weinig kansen gehad. Arsenal deed niet alles om de 0-1 te maken, al weet je het met spelers als Henry nooit. De spelers hebben het goed ingevuld, vandaag beter dan in Londen. Aanvallend hadden we 2 é 3 momentjes, met de vrije trap van Chivu voor rust en Zlatan na rust. We zijn nog niet verslagen in de poule en dat bewijst toch wel het karakter van dit elftal, zeker na afgelopen zondag. '

De Ajax coach was erg tevreden met de nederlaag van Valencia tegen AS Roma. De Italianen blijven daardoor een kans houden met de uitwedstrijd tegen Arsenal voor de boeg. En daarbij is het gaatje met Valencia geslagen.

Dennis Bergkamp sprak na afloop over een vreemde wedstrijd. 'De wedstrijd moet maar snel vergeten worden. niet aantrekkelijk, ook niet om te spelen. Ajax speelde afwachtend, dat is hun speelstijl op het moment in Europees verband. En wij hadden ook geen haast.' Bergkamp had zich verbaasd over de verwachtingen vooraf dat Arsenal wel even winnen. 'Iedereen weet dat Ajax gewoon een hele goed ploeg heeft.

Een van de belangrijkste personen bij Ajax was middenvelder Galasek. De middenvelder bleek fit genoeg om te spelen en werd de schakel tussen verdediging en aanval. 'Ik moest op het middenveld meer voetballen, de vrije man zoeken dan in de uitwedstrijd tegen Arsenal. Niet met de bal gaan lopen, alleen het spel verdelen' aldus Galasek. De Ajacied vond dat er misschien nog wel meer had ingezeten. 'Je weet wat je van Arsenal kan verwachten. Je moet het achterin zeker niet opengooien. Misschien hadden we er meer uit kunnen halen aangezien Arsenal niet in vorm was vanavond. Maar als je achterin ruimte weggeeft, dan weet je niet wat je achter binnenkrijgt.' Al met al kon de Tsjech zeer genieten van het tweede gelijke spel op rij tegen Arsenal.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.