Geel: De Jong (Ajax), Buffel (Feyenoord)

Ajax: Lobont, Trabelsi, Chivu, Pasanen, Van Damme (Boukhari '46), Pienaar, De Jong, Sneijder, Maxwell, Ibrahimovic, Van der Meyde

Feyenoord: Lodewijks, Emerton, De Nooijer, Van Wonderen, Paauwe, Kalou, Ono, Bosvelt, Buffel (Lurling '80), Van Persie, Van Hooijdonk

Klassieker eindigt onbeslist

(Door: M)

De klassieker in de Arena tussen Ajax en Feyenoord is in een 1-1 gelijkspel geeindigd. Zlatan Ibrahimovic bracht Ajax na een half uur op een 1-0 voorsprong. Van Persie zette de Rotterdammers in blessuretijd van de eerste helft langszij. Na een moeizaam eerste half uur werd Ajax de betere ploeg in de Arena. In de tweede helft kon Ajax dat niet meer tot uitdrukking brengen in de score. Door het gelijke spel ziet Ajax PSV uitlopen naar vier punten voorsprong. De voorsprong op Feyenoord bedraagt een veilige marge van zeven punten.

1. PSV 19 15 3 1 48 46 10
2. Ajax 19 13 5 1 44 51 19
3. Feyenoord 19 11 4 4 37 45 23

De wedstrijd begon moeizaam voor Ajax. Feyenoord zette druk op Ajax en was de betere ploeg in het eerste half uur. Ajax kwam in die fase goed weg dat het niet op achterstand was gekomen. Na 20 minuten knokte Ajax zich terug in de wedstrijd. Ietwat tegen de verhouding in kwam Ajax na een half uur op voorsprong via Zlatan. Van der Meyde sprintte Paauwe er volledig uit. Hij gaf de bal laag voor. De Zweed Zlatan haalde hard uit en schoot de 1-0 binnen.

Ajax nam na die goal het heft in handen en werd de betere ploeg. Na gele kaarten voor achtereenvolgens Buffel en De Jong leek de eerste helft op een 1-0 voor Ajax af te stevenen. In blessuretijd duwde Van Persie zich echter slim af van Chivu en kon vervolgens een voorzet met een rollertje binnenwerken, 1-1.

In de tweede helft bracht Ronald Koeman Boukhari in het veld voor Van Damme. Daardoor zakte Pienaar een linie naar het middenveld. Ajax zette met een versterkt middenveld de trend van de laatste periode van de eerste helft door. De tweede helft was eigenlijk volledig voor de Amsterdammers. Tot een tweede goal zou het niet meer komen. Ajax was wel een aantal keer dichtbij, maar o.a. de lat en een afgekeurd doelpunt stonden de winst van Ajax in de weg.

Na afloop waren Ronald Koeman en Bert van Marwijk het in hun eerste reactie niet met elkaar eens. Volgens de Ajax coach verdiende Ajax als enige om vanmiddag te winnen in de Arena. De Feyenoord coach vond over de hele wedstrijd gezien het gelijkspel de enige terechte uitslag gezien de grote kansen voor beide ploegen.

Cristian Chivu maakte zich na afloop voor de camera's van Canal+ niet te druk over de goal in de eerste helft van Van Persie. De Ajax aanvoerder werd daarbij geduwd waardoor Van Persie kon intikken. Chivu had het duwtje wel gevoeld, maar vond dat dit soort dingen nu eenmaal gebeuren in het veld. Van Persie zelf gaf eerlijk toe Chivu licht geduwd te hebben. 'Het was een overtreding' aldus de Feyenoord spits.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.