Grim, Van Halst, Verlaat, Winter, Wamberto, Laudrup (85' Reuser), Gronkjaer (66' Babangida), Knopper, Chivu, Kanu, Hose (46' Machlas).

Van Dijk, T. Cornelisse, Nascimento, Kalezic, Van Wanrooy, Schops (83' Steenveldt), Lanckohr, Govedarica, Hoogendorp (70' Heesakkers), Y. Cornelisse (90'Petrov)

Geel: Tim Cornellisse, Wamberto, Govedarica, De Graeff

Scheidsrechter: Sterk

Toeschouwers: 35.000

Ajax thuis onderuit tegen RKC

(Door: M)

Ajax bakte er zondagmiddag in de competitiewedstrijd tegen RKC in de met 35.000 toeschouwers gevulde Amsterdam Arena geen pepernoot van. Een lamlendig Ajax verloor verdiend met 2 - 1 van RKC, dat liet zien op geen enkele wijze onder te doen voor de koploper in de
KPN-telecompetitie. Een groot gedeelte van de wedstrijd overklaste de compact spelende Waalwijkers gewoonweg de ploeg van Jan Wouters.

Al binnen de minuut had Ajax achter kunnen staan tegen RKC toen Hoogendorp ervandoor ging en simpel Verlaat en Winter uitkapte, maar met kunst en vliegwerk van Grim en Kanu werd een vroege tegentreffer voorkomen. Het zou de voorbode zijn van een trieste middag. Na
een teleurstellend begin nam Ajax wel het heft in handen, onder aanvoering van de ijverige Jan van Halst. Ajax probeerde wel druk te zetten, maar zodra de Amsterdammers bij het strafschopgebied van de tegenstanders kwamen ontbrak het aan scherpte en creativiteit.

RKC werd langzaam sterker en kreeg controle over de wedstrijd, wat resulteerde in de eerste treffer van de wedstrijd vlak voor rust. Hoogendorp ontsnapte aan de dekking en zijn voorzet belandde precies op het hoofd van Govedarica die de bal achter Grim in het doel knikte. Een verdiende treffer omdat de ploeg van Martin Jol gewoon beter en verzorgder voetbal speelde in de eerste helft.

Vlak na rust kwamen de gasten zelfs op een 2 - 0
voorsprong. Tim Cornelisse rondde een een-tweetje met spits Hoogendorp bekwaam af en zorgde zo voor een comfortabele voorsprong voor de Waalwijkers. Ajax moest vervolgens wel komen wat automatisch betekende dat er meer ruimte voor RKC kwam om te counteren. Ajax wist echter te ontsnappen aan de 3 - 0. Toch kwam Ajax door een doelpunt van de goed spelende Wamberto terug in de wedstrijd. In de resterende tijd werd alles op de aanval gegooid om de gelijkmaker te forceren, maar domme pech weerhield de Braziliaanse vleugelspeler van Ajax van zijn tweede doelpunt van de middag en e e n punt voor Ajax.