Rood: Buijs ('36 voor het neerhalen van tegenstander)

Excelsior: Malkowski, Buijs, De Haan, Olfers, Bastos, Swerts, Mtiliga, Boutahar, Pinas (Holman '76), Lopes (El Hamdaoui '46), Koswal (Boussatta '73)

Ajax: Didulica, De Jong, Bergdolmo, Pasanen, Maxwell, Galasek, Pienaar, Witschge (Seedorf '67), Van der Meyde, Ibrahimovic (Mido '73), Boukhari (Wamberto '60)

Makkelijke overwinning in Rotterdam

(Door: Marco)

Ajax heeft zondagmiddag haar laatste competitiewedstrijd voor de winterstop gewonnen. Op Woudestein zegevierden de Amsterdammers eenvoudig met 0 - 2 van Excelsior. Het was de tweede zege van Ajax dit seizoen in Rotterdam. Eerder versloeg Ajax ook al Feyenoord in de Kuip. Ajax had geen enkele moeite om 'Feyenoord 2' op de knieen te krijgen. De Ajacieden sloegen toe aan het begin van de eerste en tweede helft toe. Zlatan en Pasanen waren de Amsterdamse doelpuntenmakers. Door de zege sluit Ajax het jaar 2002 af met een achterstand op 'winterkampioen' PSV van 2 punten.

Lang was het onzeker of het duel in Rotterdam wel door zou gaan. De slechte weersomstandigheden hadden gezorgd voor een loodzwaar veld. De vele plassen op het veld maakten goed, technisch voetbal bijna onmogelijk. Scheidsrechter Koopman keurde het veld twee keer en besloot uiteindelijk dat de wedstrijd gewoon kon worden gespeeld. Ronald Koeman stuurde de volgende 11 spelers het natte Woudestein op: Didulica, De Jong, Bergdolmo, Pasanen, Maxwell, Galasek, Pienaar, Witschge, Van der Meyde, Zlatan en Boukhari. Wegens blessures ontbraken o.a. Stekelenburg, Chivu, Trabelsi, Van der Vaart en Litmanen.

Ajax kende een uitermate goede start van het duel. Zlatan opende namelijk al in de tweede minuut de score. Pienaar brak door op rechts en zijn pass belandde voor de voeten van de lange Zweed die de bal prachtig in de linkerkruising schoot buiten het bereik van doelman Malkowski. Het was het vierde doelpunt van Zlatan in de competitie. Excelsior kwam even later dichtbij de gelijkmaker. Een gestompte bal van Didulica kwam bij Boutahar terecht, maar de middenvelder van Excelsior wist geen raad met de geboden kans. Hij schoot naast het doel van de Australier.

Nordin Boukhari had tot twee maal toe de kans om de score van Ajax te verdubbelen. De Marokkaan, die de geblesseerde Viktor Sikora op links verving, stond beide keren oog in oog met Malkowski, maar presteerde het om de dotten van kansen niet te benutten. Het was duidelijk niet de dag van de oud-Spartaan. De linksbuiten was ook al het slachtoffer van een harde charge, sliding van achteren, van Buys. De verdediger van de thuisclub kreeg terecht van scheidsrechter Koopman de rode kaart voorgeschoteld. Excelsior moest zodoende al in de 38ste minuut van de wedstrijd verder met 10 man.

Net als in de eerste helft startte Ajax ook in de tweede helft flitsend. Pasanen liet in de 48ste minuut de tweede treffer van de middag aantekenen. Deze keer had Malkowski, de Poolse doelman van Excelsior, wel schuld. Hij taxeerde een hoekschop van Van der Meyde totaal verkeerd, waardoor Pasanen hoog boven iedereen uit binnen kon koppen. De zege was daarmee definitief veilig gesteld. De manschappen van Ronald Koeman hadden vervolgens geen enkele moeite om de wedstrijd rustig uit te spelen. Ajax kwam in het duel geen moment in gevaar. Wel verzuimden de Ajacieden om uit te lopen naar een hogere uitslag.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 35 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.