Ajax: Stekelenburg, De Jong, Bergdolmo, Chivu (Pasanen '8), Van Damme, Galasek, Pienaar, Van der Meyde, Maxwell (Witschge '35), Litmanen (Mido '59), Ibrahimovic

PSV: Waterreus, Bogelund, Ooijer, Faber, Bouma, Van der Schaaf (Lucius '74), Vogel, Robben, Kezman, Rommedahl, Vennegoor of Hesselink

Thuisclubs onderuit in klassiekers dit seizoen

(Door: M)

Ajax heeft de koppositie in de Eredivisie moeten afstaan aan PSV. In een rechtstreeks duel in de Arena ging Ajax met 2-4 onderuit. Ajax heeft daardoor nu 2 punten achterstand op de Eindhovenaren. Met PSV-Vitesse en Excelsior-Ajax nog voor de boeg hebben de Eindhovenaren nu de beste kans op de herfsttitel. Door de nederlaag in de klassieker is de opmerkelijke situatie ontstaan dat alle drie de topploegen hun thuiswedstrijd tegen een andere topploeg verloren (Ajax tegen PSV, PSV tegen Feyenoord en Feyenoord tegen Ajax).

Ajax begon te voorzichtig aan de wedstrijd en zag een veel scherper PSV. Dat leidde tot een vroeg doelpunt van Arjen Robben. Ajax werd daardoor wakker geschud en schroefde vervolgens het tempo op. De ploeg nam de controle in de wedstrijd over en forceerde de gelijkmaker. Waterreus werkte een afstandschot slecht weg en Zlatan profiteerde op uitstekende wijze. Voor die tijd werd een treffer van Zlatan al ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel.

Vlak na rust was het opnieuw PSV dat scherp begon en via een doelpunt van Kezman weer op voorsprong kwam. 6 minuten later stond Ajax al weer op gelijke hoogte. Van der Meyde troefde Waterreus af op een voorzet van Galasek.

Het juichen voor Ajax duurde slechts kort. Een minuut later stond PSV alweer op voorsprong. Vennegoor of Hesselink hinderde bij een diepe bal naar het zich liet aanzien keeper Stekelenburg maar Bossen besloot in een chaotische situatie de treffer toe te kennen. Ajax vond dat het recht had op een vrije trap. Het nam die bal snel en zag Galasek vervolgens scoren. Bossen zag echter niets fout in de actie van Vennegoor of Hesselink en keurde het doelpunt van de Eindhovenaren goed, 2-3 dus ipv 3-2.

Ajax zette vervolgens nog maar eens aan onder leiding van de felle Zlatan. De Ajax spits was dichtbij de 3-3 maar trof de paal. PSV kon daarna de wedstrijd uitcounteren en deed dat ook. Vennegoor of Hesselink tekende voor de vierde en beslissende treffer.

Ajax kwam vanmiddag in de Arena tekort tegen de Eindhovenaren. In een bizarre wedstrijd waarin het geluk Ajax niet meezat betaalde de ploeg de tol van een zware periode.

Ronald Koeman sprak na afloop tegenover Langs de Lijn over een ongelukkige nederlaag voor Ajax, de eerste voor Ajax dit seizoen. 'Op basis van de gehele wedstrijd vond ik Ajax niet de mindere van de wedstrijd. Daarbij waren we op bepaalde momenten ongelukkig. In de eerste helft werd een goal afgekeurd. In de tweede helft vind ik dat de scheidsrechter had moeten zien dat Bergdolmo naar de grond werd getrokken door kezman. Vervolgens had hij ook nog bij Vennegoor of Hesselink kunnen fluiten. Maar we staan er nog uitstekend voor in de competitie. Je moet kunnen leven met een nederlaag. We wisten dat die een keer zou komen.'

'PSV was zeker in het begin wat feller, aggressiever. We waren onrustig in balbezit en daar kwam de snelle wissel van Chivu ook nog eens overheen. Dat was een streep door de rekening. De wedstrijd tegen AS Roma had veel krachten gekost. We hebben ons prima teruggevochten in de wedstrijden en kregen mogelijkheden om gelijk te maken en zelfs voor te komen.'

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.