Geel: Trabelsi (Ajax), Samuel, Totti, Emerson, Candela (AS Roma)

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi (Yakubu '33) Pasanen, Bergdolmo, Maxwell, De Jong, Pienaar, Witschge, Van der Meyde (Boukhari '80), Ibrahimovic, Mido (Litmanen '56)

AS Roma: Antonioli, Zebina, Samuel, Dellas (Montella '61), Panucci, Cafu, Emerson, Lima Candela, Totti, Cassano (Batistuta '72)

Ook zonder toppers geen problemen voor Ajax tegen AS Roma

(Door: M)

Ajax heeft dinsdagavond in de Arena opvallend makkelijk met 2-1 gewonnen van AS Roma. Het gehandicapte Ajax was veel beter dan de Italiaanse tegenstander. AS Roma kon Ajax geen moment de wil opleggen en creeerde nauwleijks kansen. Door een goal voor rust van Zlatan en na rust van Litmanen besliste Ajax terecht de wedstrijd en gaf het zichzelf een schitterende uitgangspositie in de Champions League, waarmee het met een gerust hart de winterstop in kan.

Ronald Koeman begon met de volgende elf aan de wedstrijd: Stekelenburg, Trabelsi, Pasanen, Bergdolmo, Maxwell, De Jong, Pienaar, Witschge, v.d.Meyde, Ibrahimovic, Mido. De Ajax coach liet Van Damme en Jari Litmanen wegens gebrek aan ritme op de bank. De twee zouden in de de tweede helft wel in kunnen vallen.

De 4-3-3 opstelling van Ajax zou in de eerste helft direct zijn succes bewijzen. Het gehandicapte elftal van Ajax was veel sterker dan de Italiaanse tegenstander. De ploeg kwam verdiend op een 1-0 voorsprong in de 11e minuut. na een scrimmage schoot De Jong een teruggelegde bal van afstand op de keeper. Door de stuiter vlak voor het op het harde veld kon hij de bal niet onder controle krijgen. Zlatan was er als de kippen bij om ook in dit Champions League duel weer een enorm belangrijke treffer te scoren.

In het vervolg zou AS Roma moeten komen om de gelijkmaker te forceren. Daar slaagden de Romeinen geen moment in. De ploeg kon nauwelijks open kansen creeeren. Ajax bleef aan de andere kant gevaarlijk. Zo was Zlatan vlak voor rust oog in oog met Antonioli dichtbij de 2-0. De Italiaanse keeper voorkwam dat Roma al voor rust op een onoverbrugbare achterstand kwam.

Op de voorsprong bij rust van Ajax was in het gehelee niets af te dwingen. Ajax was de ploeg die vooruit speelde en acties durfde te ondernemen. AS Roma speelde heel matig en kon geen moment aantonen dat Ajax verzwakt was door het ontbreken van onder andere Van der Vaart, Galasek en Chivu.

De enige tegenvaller voor Ajax was het uitvallen van Trabelsi. De rechtsback gaf na een half uur spelen aan dat hij niet verder kon. Hij werd vervangen door Yakubu.

Ronald Koeman voerde in de rust geen wissels door in zijn elftal. AS Roma begon iets scherper aan de tweede helft waardoor Ajax wat minder aan voetballen kwam. Jari Litmanen kwam na 56 minuten in het veld om nog meer voetbal in het elftal te brengen. Hij verving aanvaller Mido.

10 minuten later bleek het opnieuw een gouden wissel van Ronald Koeman. Zlatan Ibrahimovic legde de bal na een actie terug op Litmanen. Van buiten het strafschopgebied krulde de Fin de bal schitterend in de verre hoek langs Antonioli. Met de 2-0 besliste hij de wedstrijd. AS Roma kon toch al geen potten breken tegen een Ajax dat opvallend zelfverzekerd.

Vlak voor tijd viel volledig uit het niets nog de aansluitingstreffer. Bij een diepe bal taxeerde Yakubu de situatie verkeerd. Batistuta kwam hoger en kopte de bal achter de op het verkeerde been staande Batistuta.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 63 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

10. YAKUBU22 (7 pts.)

Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.