Ajax: Didulica, Trabelsi, Bergdolmo, De Jong (Maxwell '46), Chivu, Galasek, Pienaar (Litmanen '65), Van der Meyde, Sikora, Van der Vaart, Ibrahimovic (Mido '60)

FC Twente: Boschker, Grujic, Pothuizen, El Brazi, Polak, Heubach, Cziommer, Ouedrago, Van der Paar, Cavens (John '60), Cairo

Van der Vaart redt Ajax

(Door: M)

Ajax heeft zondagmiddag de voorsprong op PSV weer uitgebouwd tot 3 punten na een 2-1 overwinning op FC Twente in de Amsterdam Arena. Ook de concurrenten PSV en Feyenoord wonnen met dezelfde cijfers. De overwinning van Ajax kwam pas in blessuretijd tot stand door niemand anders dan Rafael van der Vaart. Ajax speelde een uitstekende eerste helft met bij vlagen zeer goed voetbal. Ajax had het aan zichzelf te wijten dat het niet naar een grote voorsprong uitliep. Na 18 minuten kwam de ploeg op voorsprong
door Van der Vaart. Met een katachtige omhaal maakte hij in een scrimage voor het doel van FC Twente de 1-0 voor Ajax. Doordat Ajax niet verder uitliep kon FC Twente verrassend terugkomen in de wedstrijd. Yrabelsi legde volgens de slecht fluitende Van Egmond in de slotfase van de eerste helft Cairo neer. Polak benutte de penalty feilloos.

In de tweede helft kon Ajax bij een 1-1 stand het niveau van de eerste helft niet meer handhaven. FC Twente ging er meer in geloven. Pas halverwege de tweede helft kon Ajax via een offensief FC Twente weer de wil opleggen. Dat leidde uiteindelijk in blessuretijd tot de winnende treffer. Doordat Ronald Koeman al door zijn 3 wissels heen was moest Ajax de laatste minuten met 10 man uitspelen. Chivu raakte geblesseerd en kon niet meer vervangen worden. Galasek nam zijn plaats in het centrum over.

Een gelukkig gevoel overheerste na afloop van Ajax - FC Twente bij Ajax coach Ronald Koeman. 'We winnen een wedstrijd die we niet verdiend hadden te winnen. Ik vond FC Twente goed spelen. Wij speelden erg slordig, met name in de tweede helft. Bij vlagen zaten we helemaal niet in de wedstrijd. Dan heb je het geluk dat je een speler als Van der Vaart hebt. In de eerste helft speelden we niet slecht. Maar vooral defensief hadden we toen al problemen. Het feit dat Cairo in de punt stond en niet aan de zijkant konden we niet oplossen. Opbouwend kwamen we er niet goed uit, vandaar ook de wissel De Jong - Maxwell. het was allemaal te onrustig. We waren niet
fris genoeg. FC Twente was aggressiever en daar hadden we het moeilijk mee. Of dat terug te voeren is op de inspanningen tegen Valencia weet ik niet'.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.