Geel: Chivu (Ajax), Mido (Ajax), De Jong (Ajax), Galasek (Ajax), Albelda (Valencia)

VALENCIA: Canizares, Torres, Pellegrino, Ayala, Carboni (Aurelio/74), Angulo, Albelda (De los Santos/84), Baraja, Vicente, Mista (Sanchez/69), Carew.

AJAX: Didulica, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu Maxwell, Galasek, Pienaar (De Jong/71), v.d.Vaart, Litmanen (Ibrahimovic/59), v.d.Meyde, Mido (Boukhari/85).

Ajax levert uitstekende prestatie in Spanje

(Door: M)

Ajax heeft woensdagavond een uitstekende prestatie geleverd door met 1 - 1 gelijk te spelen bij Valencia. In een regelrechte thriller wist Ajax stand te houden tegen 11 spelers van Valencia en de scheidsrechter. De Amsterdammers wisten met kunst en vliegwerk de gehele wedstrijd de 0 - 0 stand op het scorebord vast te houden. Keeper Didulica ontpopte zich daarbij tot de absolute held van de avond met magnifieke reddingen. 2 minuten voor tijd gebeurde het onwaarschijnlijke. Invaller Ibrahimovic werd door Van der Vaart de diepte ingestuurd, omspeelde de keeper van Valencia en schoof knap binnen. Ajax stond op voorsprong in de hol van de leeuw. In de 2de minuut van de blessuretijd wist de thuisploeg toch nog de gelijkmaker te maken via Angulo. Ajax kan desondanks met opgeheven hoofd naar Amsterdam terugkeren. Het eerste belangrijke punt is binnen!

Na afloop van het duel tegen Valencia waren de Ajacieden unaniem van mening dat het team nog tekort komt voor de echte top. 'We schoten op alle fronten tekort. Het was ongelooflijk dat we via Ibrahimovic nog op voorsprong kwamen. De gelijkmaker van Angulo was in mijn ogen meer dan terecht. We hadden niet verdiend hier te winnen.' Ook tegen Arsenal zal Ajax nog tekort schieten vreesde Koeman. 'We zijn met ons spel nog niet op dat niveau, maar we willen daar wel graag heen. Het resultaat van vanavond staat, dat geeft zelfvertrouwen' aldus Ajax coach Ronald Koeman.

Met name in de eerste helft had Ajax het heel moeilijk. 'Ik vond dat we de eerste vijfentwintig minuten veel domme dingen deden. We leden veel onnodig balverlies en kwamen niet van ons eigen doel af.' De kritiek was er een beetje op Litmanen die niet voldeed. 'Hij stond vak veel te diep en was daardoor niet aanspeelbaar' aldus Koeman, die Litmanen dan ook zou wisselen na een uur spelen. Loftuitingen waren er van Koeman opnieuw voor Van der Vaart, die op dit niveau bewees uitstekend mee te kunnen.

'Het was moeilijk' aldus Litmanen. 'Ik was niet helemaal fit. Ik kreeg weinig ballen en bij de ballen die ik kreeg was het erg hard werken. Dat gold eigenlijk voor het hele team. Er zat heel veel onrust in de groep. We gaven makkelijk de bal weg, teveel verkeerde passes. Aan de tactiek lag het niet. In balbezit waren we individueel te onrustig. Wij zullen zowel als team en als individu nog moeten groeien.

Volgens keeper Didulica is het een kwestie van ervaring. 'Hoe meer wedstrijden we samen spelen hoe beter het gaat. We moesten erg wennen aan de omstandigheden.' De Australische doelman had een moeilijke start. 'Gelukkig voor mij bleven de ballen uit het doel, daarna ging het steeds beter.'

Ajax.nl: Ajax wint een punt na loodzwaar duel

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 55 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.