Geel: Galasek (Ajax), Maxwell (Ajax), Pienaar (Ajax), Nurmela (Heerenveen)

SC HEERENVEEN: Vonk, Venema, Edman, Hansma Hansson, Radomski, Jensen, Véyrynen, De Jong (Kolk/83), Nurmela, Denneboom (Selakovic/70).

AJAX: Didulica, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Galasek, Pienaar (Witschge/73), Maxwell, v.d.Vaart, v.d.Meyde, Mido (Limanen/66), Sikora (Boukhari/80).

Ajax maakt geen misstap tegen Heerenveen

(Door: M)

Ajax heeft zaterdagavond haar koppositie in de Holland Casino Eredivisie behouden door een eenvoudige overwinning op SC Heerenveen. De Friezen werden in Abe Lenstra-stadion met 0 - 3 verslagen. De Amsterdammers namen daarmee revanche voor de pijnlijke 5 - 1 competitienederlaag van vorig jaar. Ajax opende de score al in de 5de minuut via een van richting veranderd schot van Van der Meyde. In de 38ste minuut gooide Galasek de wedstrijd op slot. De Tsjech scoorde uit een prachtig genomen vrije trap. Ajax speelde de wedstrijd vervolgens professioneel uit en verhoogde een kwartier voor tijd de score nog tot 0 - 3. Van der Meyde tekende voor zijn tweede treffer van de avond.

Ronald Koeman was erg tevreden over het resultaat en het spel van zijn ploeg in Heerenveen. 'Voor mij is de competitie absoluut belangrijker dan de Champions League. We zetten in de eredivisie nu ook goede stappen.' Toch ging de aandacht in de tweede helft bij een ruime voorsprong al snel naar woensdag. 'Dit spel geeft vertrouwen voor woensdag' aldus Koeman. 'Ik bracht Litmanen in het veld omdat ik hem speltijd wilde geven met het oog op woensdag. Na de 2-0 voorsporng konden we in de tweede helft vanuit de leunstoel spelen. Met een goede derde goal werd de wedtsrijd vervolgens beslist. Dat dit team enorm is gegroeid zag je in deze wedstrijd terug. Al was ik wel enigszins verrast dat we geen moment in de problemen kwamen. We werden in het zadel geholpen door de snelle eerste goal. Daarna heben we uitstekend gespeeld in de eerste helft en beslisten we toen al de wedstrijd.'

'Valencia is natuurlijk wel iets anders dan Heerenveen aanstaande woensdag. Dan moet je echte voetballers hebben en vooral voor een mannetje meer op het middenveld zorgen' waarmee de Ajax coach wellicht wel zinspeelde op een versterkt middenveld met zowel Litmanen als een vooruitgeschoven Van der Vaart.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.