Grim, O'Brien (21. Nieuwenburg), Verlaat, Van Halst, De Cler, Winter, Ikedia (46. Wamberto), Chivu, Laudrup, Knopper (65. Hosé), Gronkjaer.

Moens, Lee, Opdam, Wijker, El Hadrioui, Hernandez (75' Van der Woude), Boussatta, Ricksen, Bosman (76' Mens), Van Galen, Mutsaers (81' Bouchiba).

Scheidsrechter: Koopman.

Toeschouwers: 8.200

Ajax doet goede zaken in Alkmaar

(Door: M)

Ajax heeft dit weekend goede zaken gedaan. De voornaamste concurrent PSV ging zondagmiddag in de Kuip met 1 - 0 onderuit tegen Feyenoord, terwijl de Amsterdammers zelf met hangen en wurgen AZ in Alkmaar van zich af hielden. In een wedstrijd waarin AZ had moeten winnen, kon Ajax door middel van countervoetbal de drie punten pakken. Invaller Brutil Hose maakte 6 minuten voor tijd de winnende treffer.

Net als in de wedstrijd donderdag tegen Real Mallorca moest Jan Wouters het zondag wederom stellen zonder een echte spits. Arveladze is voorlopig uitgeschakeld door een blessure en Machlas is nog niet hersteld van zijn griepaanval. Dit maal kreeg Laudrup de taak om in de punt van de aanval te spelen met Gronkjaer en Ikedia op de vleugels. De Deen speelde net als Ajax echter een bar slechte wedstrijd.

Ajax kwam na 16 minuten, volledig tegen de verhoudingen in op voorsprong, door een doelpunt van Knopper, alweer zijn tiende van het seizoen. AZ gaf niet op en voerde de druk op het Ajax-doel alleen maar op, waardoor het soms zelfs leek op een schiettent. Fred Grim hield zijn goal echter in die fase prima schoon. Na een dik half uur kwam de thuisploeg dan toch op de verdiende gelijkmaker. Oud-Ajacied Bosman bracht beide partijen weer op gelijke hoogte.

Ook in de tweede helft bleef AZ veel sterker. Twintig minuten voor tijd sloeg de vermoeidheid echter toe bij AZ en werd Ajax sterker. In de 83ste minuut maakte Hosé, die eerder al een 100%-kans had verprutst, de 1-2. Bij deze stand zou het blijven. Laudrup en Van Halst vielen op vanwege het zeer slechte spel. Zij leden, samen met de andere Ajacieden, erg veel balverlies. Uitblinker van de wedstrijd was weer eens Fred Grim, die de enige lijkt te zijn die goed presteert bij countervoetbal.