Ajax: Didulica, Trabelsi, Bergdolmo, Van Damme, Maxwell, Galasek, Van der Vaart (Ibrahimovic '74), De Jong, Van der Meyde (Witschge '46), Mido, Sikora (Pienaar '68)

Willem II: De Vlieger, Jaliens, Mathijsen, Van Nieuwstadt, Janssen, Landzaat, Victoria (Mourad '72), Mathijssen, Mariana (Shoukov '72), Van der Gun, Sektioui

Ajax wint ook matige wedstrijden

(Door: Marco)

Ajax heeft zondagmiddag de koppositie van de Nederlandse Eredivisie weer overgenomen van PSV. Waar de Eindhovenaren punten lieten liggen tegen FC Twente, daar won Ajax in de Amsterdam Arena 'gewoon' van Willem II. Ajax heeft nu 2 punten voorsprong op PSV en 6 op Feyenoord. Ajax versloeg de Brabanders met 3-0. Ondanks de ruime score speelden de Amsterdammers geen grootse wedstrijd. Mido, die verrassend de voorkeur kreeg boven Zlatan, opende al na 9 minuten de score. Na een pass van Van der Meyde plaatste de Egyptenaar, na wat getreuzel, de bal achter doelman De Vlieger van de Tilburgers.

Het vroege doelpunt inspireerde de Ajacieden niet. De rest van de eerste helft was vooral ongeénspireerd, gezapig te noemen van de kant van Ajax. Willem II, toch de nummer 6 van de competitie, wist daar echter nauwelijks van te profiteren. De verdediging van Ajax, met de 17-jarige De Jong als vervanger van de geschorste Chivu centraal in de defensie en Van Damme als linksback, bleef vrij eenvoudig op de been. Verder dan twee kansen voor Ajax-huurling Van der Gun en Mariana kwamen de Tilburgers niet.

In de rust greep Ronald Koeman in. Hij bracht Richard Witschge in het veld voor Van der Meyde. Ajax ging daardoor 4-4-2 spelen met het duo Van der Vaart (zijn eerste basisplaats na de ernstige knieblessure) / Mido voorin. Ajax kreeg de wedstrijd daardoor veel meer in handen en dicteerde het vervolg van de wedstrijd. Dat de 2-0 en 3-0 vielen was dan ook een logisch vervolg. Na 72 minuten besliste Van der Vaart, net als woensdag tegen Olympique Lyon, de wedstrijd. Met een fantastisch schot liet hij de keeper via de binnenkant van de paal kansloos. 2 minuten voor tijd vergrootte invaller Pienaar de score nog tot 3-0.

Volgens Rafael van der Vaart kampte de ploeg met de naweeen van het duel tegen Olympique Lyon. 'We waren vermoeid, loom. Je zag duidelijk terug dat we een zware wedstrijd tegen Lyon achter de rug hebben. Daar kwamen we maar moeilijk overheen. Het liep daarom in de eerste helft voor geen meter. In de 2e helft kwamen we beter uit de kleedkamer. Het ging makkelijk. Ik kwam dieper te staan naast Mido. In de eerste helft kwam ik maar weinig aan de bal omdat we de bal niet snel genoeg rond lieten gaan. Dat ging in de tweede helft beter' De middenvelder was blij met zijn goal. 'Hij zat er goed in, ja. Opnieuw met rechts, da's ook wel leuk. Ze gaan er met rechts steeds makkelijker in' aldus de linkspoot.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 46 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.