Geel: Juninho (OL) De Jong, Sikora, Pienaar, Ibrahimovic, Van der Vaart, Didulica (Ajax

Olympique Lyon: Coupet, Méller, Edmilson,Cacapa, Brechet, Juninho, Violeau (Vairelles '59), Dhorasoo, Carriere, Luyindula/80), Govou, Anderson

AJAX: Didulica, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, De Jong, Galasek, Pienaar, Maxwell, Sikora (Yakubu/65), Ibrahimovic (Van der Meyde '77), Mido (Van der Vaart '55)

AJAX WINT IN LYON

(Door: Marco)

Ajax heeft woensdagavond in het Stade Gerland in Lyon een belangrijke zege behaald in de strijd om het behalen van de tweede ronde van de Champions League. Olympique Lyon werd in eigen stadion zeer knap met 0 - 2 verslagen. De doelpunten kwamen van de voeten van Steven Pienaar en Rafael van der Vaart. De Ajacieden verloren echter Cristian Chivu, die na een overtreding met rood van het veld werd gestuurd. Hij zal hierdoor geschorst zijn voor de beslissende wedstrijd over 2 weken tegen Internazionale

Ajax kwam in Lyon uitstekend uit de startblokken. Zlatan kreeg in de 2de minuut al een goede kans om Ajax vroeg op voorsprong te zetten. Het schot van de Zweed na de voorzet van Trabelsi kon echter ternauwernood naast het doel worden getikt door Coupet, de doelman van Lyon. De thuisploeg kwam een minuut later weer goed weg. Cristian Chivu werd overduidelijk onderuit geschoffeld in het strafschopgebied van Lyon, maar de scheidsrechter wilde niet aan een penalty.

In de 7de minuut kreeg de sterke openingsfase van de Amsterdammers dan toch de terechte beloning. Na een goede actie van Zlatan op links belandde de bal bij Mido die Pienaar in scoringspositie aanspeelde. De vinnige Zuid-Afrikaan faalde niet en schoof de bal buiten het bereik van Coupet in het doel. De jonge middenvelder vierde het feestje met zijn teamgenoten vervolgens uitgebreid voor het vak met de uitzinnige Ajax-supporters door middel van een Zuid-Afrikaanse dansje.

De Amsterdammers lieten vervolgens het initiatief aan Olympique Lyon. Tot kansen leidde dit echter niet met name wegens de solide verdediging (Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, De Jong en Maxwell) die Ronald Koeman in elkaar had getimmerd. De Fransen werden door Ajax al ruim voor het strafschopgebied opgevangen, waardoor er nauwelijks gevaar ontstond voor het doel van Joey Didulica. Ajax probeerde voornamelijk via de counter de defensie van Lyon in problemen te brengen.

De manschappen van Ronald Koeman kwamen vlak voor rust toch nog in de problemen. Mido en Zlatan wisten de bal voorin nauwelijks meer vast te houden, waardoor er enorm veel druk op de verdediging kwam te staan. In de 43ste minuut kwam Ajax zeer goed weg, toen de scheidsrechter oordeelde dat de kopbal van Anderson niet de doellijn van Ajax had gepasseerd. Chivu bleek de redder in nood. Vlak daarna was het de beurt aan Didulica, die een van richting veranderd schot via een geweldige reflex onschadelijk maakte.

Opgelucht kon Ajax de kleedkamers opzoeken. Met kunst en vliegwerk en het nodige geluk was de gelijkmaker voorkomen. De storm van Olympique Lyon bleef in de tweede helft echter aanhouden. Koeman besloot na 55 minuten spelen om de weer fitte Van der Vaart in te brengen voor de moegestreden Mido. Toch kwam Ajax niet onder de druk vandaan. In de 61ste minuut werd dat nog erger toen de scheidsrechter een overtreding van Chivu veel te zwaar strafde met een rode kaart. Het laatste half uur moest Ajax daardoor zien te klaren zonder haar Roemeense aanvoerder.

De technische staf van Ajax besloot gelijk in te grijpen. Yakubu kwam de defensie versterken ten koste van Sikora. In de 70ste minuut viel bijna de bevrijdende tweede treffer voor Ajax. Een een-tweetje tussen Maxwell en Van der Vaart leidde tot een goede kans voor eerstgenoemde. Zijn kopbal bleek te slap om Coupet in problemen te brengen. Het was een van de spaarzame aanvallen van Ajax in de tweede helft. Het was voornamelijk Lyon dat de boventoon voerde.

De gelijkmaker bleef echter uit. Dit had Ajax voornamelijk te danken aan uitstekend keeperswerk van Joey Didulica. De Australier toonde het gelijk van Koeman, die hem verkoos boven Timmer. Ook met het inbrengen van Van der Vaart bleek de coach een goede zet te hebben gedaan. De met veel blessures geplaagde Van der Vaart zorgde namelijk in de blessuretijd voor rust in de Ajax-harten door op prima aangeven van Maxwell de 0 - 2 binnen te schieten. De zege was een feit en dat leidde tot groot feest voor en in het Ajax-vak.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.