RKC Waalwijk-Ajax 1-1 (0-0)

1-0 Hoogendorp ('57)
1-1 Maxwell ('72)

Arbiter: Temmink

Bijzonderheid: duel werd na 71 minuten vanwege kwetsende spreekkoren aan het adres van scheidsrechter Temmink voor 12 minuten stilgelegd

Geel:

Rood: Chivu ('56)

RKC Waalwijk: Van Dijk, Boulahrouz, Nikiforov, Van der Berg, De Graef, Van Diemen, Molhoek (Van Loenhout '85), Greene, Hoogendorp, Oost, Cornelisse, (Jansen '74)

Ajax: Timmer, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Van Damme, Galasek, Litmanen (Pienaar '75), Witschge (Maxwell '60), Van der Meyde, Ibrahimovic, Boukhari (Mido '72)

Ajax in tumultueus duel naar gelijkspel

(Door: )

Ajax verloor zaterdagavond de koppositie in de Eredivisie door een 1-1 gelijkspel in Waalwijk. Na een tumultueuze fase in de tweede helft, waarin de wedstrijd werd stilgelegd wegens spreekkoren knokte Ajax zich met 10 man door een rode kaart van Chivu van een 1-0 achterstand naar een 1-1 gelijkspel.

Ronald Koeman begon met Boukhari in de basis. De linkeraanvaller kreeg de voorkeur boven Sikora, die de afgelopen weken in een matige vorm verkeert. Verder had Koeman weinig verrassingen in zijn basiselftal opgenomen. Timmer stond opnieuw in het doel, Zlatan in de spits.

De eerste 20 minuten was Ajax duidelijk de betere ploeg. Ajax kreeg een aantal kansen en nog meer mogelijkheden om een voorsprong af te dwingen. Naarmate de goal uitbleef kreeg RKC wat meer vertrouwen en kwam het beter in de wedstrijd.

Van der Meyde schoot een van de grootste kansen op de paal. Hij had ook kunnen en misschien wel moeten afgeven op Ibrahimovic. Chivu schoot een prachtig genomen vrije trap van 30 meter op de lat. Linksback Greene van RKC schoot aan de andere kant hard op Timmer die goed redding bracht.

In de tweede helft werd een doelpunt van Ibrahimovic afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Daardoor kwam de wedstrijd al op scherp te staan. De vlam sloeg vervolgens echt in de pan toen Chivu de doorgebroken Hoogendorp aantikte. Temmink floot, gaf Chivu een rode kaart en Ajax een vrije trap tegen. Chivu wist het direct en vertrok naar de kleedkamer. Ajax kreeg er nog een klap bovenop toen Hoogendorp de vrije trap benutte en de 1-0 binnenschoot vanaf 17 meter, recht voor de goal.

De wedstrijd werd vervolgens voor 12 minuten stilgelegd door scheidsrechter Temmink. Reden voor het stilleggen waren de aanhoudende spreekkoren van de Ajax fans aan het adres van scheidsrechter Temmink.

Scheidsrechter Temmink liet na afloop weten dat hij na aanhoudende spreekkoren uit het Ajax vak met teksten als 'Temmink kankerlijer, Temmink homofiel en allemaal van dat soort termen' besloot de wedstrijd stil te leggen. Kort daarvoor waren de supporters via de stadionspeaker nog toegesproken. Toen de spreekkoren direct verhevigden besloot de scheidsrechter de wedstrijd stil te leggen. 'Er was geen hoop meer op verbetering' aldus Temmink. 'Dan zegt het protocol dat de wedstrijd stilgelegd moet worden'. Een delegatie o.l.v. Ajax coach Koeman ging vervolgens naar het Ajax vak. 'We hebben overlegd met beide coaches en veiligheidscoordinatoren van beide ploegen. Alle initiatieven zijn dan welkom. Vervolgens ga je het veld weer op en hoop je op bezinning van de suporters' aldus Temmink.

Chivu zelf had veel minder moeite met de rode kaart dan de Ajax fans. Nog voordat hij de rode kaart te zien kreeg deed hij zijn aanvoerdersband al af. 'Hij floot, dus het was rood' aldus de aanvoerder.

Ronald Koeman verzocht na afloop om duidelijke richtlijnen wanneer een wedstrijd stilgelegd wordt. 'Wij krijgen op de bank soms ook de vreselijkste verwensingen toegeschreeuwd' aldus de Ajax coach.

Na 12 minuten werd de wedstrijd vervolgd. De Ajax ploeg kreeg in de tweede onderbreking blijkbaar de geest en ging met extra elan aan de slag. Maxwell scoorde direct de gelijkmaker na de hervatting.

Met 10 man ging Ajax vervolgens ook nog op zoek naar de winnende treffer. Koeman wisselde de 'oudjes' Litmanen en Witschge voor de jongeren Pienaar en Maxwell. Om extra druk te zetten bracht hij Mido nog in voor Boukhari. Het mocht echter niet meer baten.

Ronald Koeman liet na afloop weten gemengde gevoelens te hebben over de 1-1 uitslag. 'Als je met 10 man op 1-0 achterstaat in Waalwijk en je maakt dan nog gelijk en haalt een punt, dan kan je niet ontevreden zijn. Over de gehele wedstrijd gezien krijg je hier te weinig. Vooral de eerste 20 minuten hebben we het laten liggen. toen hadden we al met 0-2 voor moeten staan. We misten een stukje scherpte in aanvallend opzicht. We kwamen een aantal keer goed door, ook toen we met 10 man kwamen te spelen. Maar de laatste pass was vak niet goed.'

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.