Ajax: Stekelenburg (Timmer '46), Trabelsi, Bergdolmo Yakubu (Pasanen '69), De Jong, Galasek, Van der Meyde, Litmanen, Witschge, Mido, Sikora (Boukhari '77)

AZ: Moens, Tobiasen, Wijker, Opdam, De Cler, Meerdink (Buskermolen '80), Lindenbergh, Van Galen, Robbemond (Kromkamp '69), Perez, Nelisse (Elkhatabbi '73)

Ruime overwinning tegen AZ

(Door: Marco)

Ajax heeft de leiding van de Nederlandse competitie gepakt door een makkelijke en ruime 6-2 thuisoverwinning op AZ. De doelpunten van Ajax werden gemaakt door Mido (2), Litmanen (2x) en Boukhari (2x). Perez (2x) scoorde voor de gasten. Concurrent PSV kwam thuis tegen Roda JC niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Feyenoord bleef in Arnhem tegen Vitesse op 1-1 steken. Ajax heeft nu 2 punten voorsprong op PSV. Feyenoord volgt al op 8 verliespunten.

Ajax kwam tegen AZ al snel op achterstand door een doelpunt van Perez. De aanvaller van de Alkmaarders scoorde al in de 3de minuut via een kopbal. In het strafschopgebied kon hij een voorzet van links vrijstaand inkoppen. De goed keepende Stekelenburg was kansloos. De ploeg schrok direct wakker en herstelde de opgelopen schade snel. Inspirator aan Ajax-zijde was zonder twijfel Andy van der Meyde. De rechtsbuiten gaf tot drie keer toe een voorzet die leidde tot een goal.

De eerste twee keer was het Mido die zijn visitekaartje weer eens afgaf. De in genade aangenomen Egyptenaar zag zijn harde werken zo beloond worden. In de 10de minuut rondde Mido een uitstekende voorzet van Van der Meyde mooi af bij de eerste paal. Hij verraste Moens met een strakke kopbal. De tweede treffer 2 minuten later kreeg hij van Van der Meyde helemaal op een presenteerblaadje. Na een vlotte Ajax-aanval mocht Mido van Van der Meyde binnen tikken.

Van der Meyde stond ook aan de basis van het derde doelpunt van Ajax in de 22ste minuut. De bal kwam ditmaal terecht bij Litmanen die er alleen maar zijn voet tegenaan hoefde te zetten. Het zou het laatste doelpunt zijn in de eerste helft. Beide ploegen kregen nog een aantal goede kansen, maar die werden door sterk keeperswerk niet benut. Perez was voor AZ nog het dichtst bij een doelpunt, maar hij zag zijn lekkere volley op de lat boven Stekelenburg belanden.

Ajax kwam na rust de kleedkamers uit met een nieuwe keeper. Timmer verving Stekelenburg, die bij een uitgooi plotseling weer last kreeg van zijn oude hamstringblessure. Een streep door de rekening van Koeman met het oog op het CL-duel dinsdag tegen Rosenborg. Ajax liet zich echter niet van de wijs brengen en combineerde er vrolijk op los. Al snel was het weer raak. Litmanen scoorde zijn tweede via een prachtige lob over de te ver voor zijn goal staande Moens Ajax op 4-1.

De wedstrijd was vervolgens definitief gespeeld. Perez scoorde in de 61ste minuut nog de 4-2 van de avond, zijn tweede. Hij strafde daarmee het klungelig verdedigen van met name Yakubu hard af. Eens te meer werd aangetoond dat de Ghanees absoluut geen centrale verdediger is, maar een middenvelder. Na de te late komst van Pasanen (voor Yakubu) waren de defensieve problemen dan ook voorbij. Opvallend in de defensie was het uitstekende debuut van De Jong als linksback.

De talentvolle verdediger van Jong Ajax en tevens jeugdinternational verving de Belg Jelle van Damme, die bij de laatste test niet fit genoeg bleek om aan het duel te beginnen. Datzelfde gold ook voor Chivu, die zelf aangaf niet 100% te zijn. Koeman besloot hem, net als Zlatan, te sparen voor dinsdag. De Jong kwam op de linksbackpositie tegen AZ geen moment in de problemen. De zoon van Jerry de Jong bemoeide zich zelfs met de aanval en maakte het Tobiasen met zijn schaarbewegigingen nog knap lastig.

Boukhari had uiteindelijk het slotakoord. De invaller bij Ajax voor de tegenvallende Sikora tekende met zijn eerste balcontact voor de 5-2 (79ste minuut) en kopte niet veel later ook de 6-2 (84ste minuut) binnen. Een makkelijke en verdiende overwinning voor een behoorlijk spelend Ajax. Dinsdag moet Ajax echt aan de bak tegen Rosenborg BK in de Champions League. Winst is noodzakelijk. Een lastig karwei zeker gezien de vele blessures die Ajax met name in de verdediding kent.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.