Geel: Boukhari, Witschge (Ajax), Van Persie (Feyenoord)

Feyenoord: Zoetebier, Emerton, De Haan (Lurling '78), Paauwe, Rzasa, Song, Bosvelt, Ono, Pardo (Van Persie '46), Buffel (Kalou '46), Van Hooijdonk

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Van Damme, Galasek, Litmanen (Yakubu '73), Witschge, Pienaar, Ibrahimovic (Mido '72), Wamberto (Boukhari '42)

Ajax blijft ook in De Kuip ongeslagen

(Door: M)

Ajax is weer de baas in Rotterdam! Zondagmiddag versloegen de Amsterdammers in De Kuip aartsrivaal Feyenoord, net als vorig jaar, met 1 - 2. De Ajacieden stonden bij rust al op een verdiende 0 - 2 voorsprong. Wamberto en Litmanen waren de doelpuntenmakers voor Ajax. In de tweede helft wist Feyenoord alleen via Van Hooijdonk iets terug te doen. Door winst in de eerste klassieker van het seizoen heeft Ajax PSV op de ranglijst achterhaalt, dat zaterdag 2 punten liet liggen in Breda. De voorsprong op Feyenoord bedraagt nu 6 punten, waardoor de Rotterdammers voorlopig afhaken in de strijd om de titel.

Ronald Koeman moest tegen Feyenoord maar liefst 7 (!) basisspelers wegens blessures en ziekte missen. Naast Didulica, Lobont, O'Brien, Heitinga en Van der Vaart kon de hoofdcoach van Ajax ook geen beroep doen op Maxwell, Sikora en Van der Meyde. De 3 Ajacieden bleken niet fit genoeg om bij de wedstrijdselectie gevoegd te worden voor het belangrijke duel in Rotterdam. Ondanks de afwezigheid van de vaste vleugelspelers kwam Ajax niet in de verwachte 4-4-2 opstelling de kleedkamers uit. De technische staf besloot om Wamberto en Pienaar aan de zijkanten te posteren met Ibrahimovic als diepste spits.

De start van de klassieker Feyenoord - Ajax was opvallend rustig. De elftallen gaven elkaar in de beginfase geen duimbreed toe. Weliswaar werd de aanval gekozen, maar kansen werden er nauwelijks gecreeerd. Het duel ontbrandde eigenlijk pas echt in de 22ste minuut toen Wamberto de openingstreffer voor Ajax aan liet tekenen. De Braziliaan kreeg van Emerton de bal in de voeten geschoven en de vleugelspeler wist daar wel raad mee. Met een geplaatst schot verschalkte hij doelman Zoetebier. De treffer zette Ajax op de goede weg. De Amsterdammers gingen beter voetballen en dat leidde tot grote kansen.

De verdubbeling van de score bleef echter lang uit. Uitblinker Ibrahimovic, die een kwelling was voor de verdediging van Feyenoord, en met name Litmanen hadden goede mogelijkheden om de voorsprong verder uit te breiden. Het tweetal zag echter Zoetebier steeds op hun pad. Pas vlak voor rust bekroonde Ajax het uitstekende spel met een tweede doelpunt. Na een prima aanval via Ibrahimovic en Pienaar wist Litmanen ditmaal wel het doel te vinden. Met een comfortabele 0 - 2 verdwenen de Ajacieden de kleedkamer in. Een ongewijzigd Ajax kwam een kwartier later weer op het veld. Feyenoord bracht Kalou en Van Persie.

De Rotterdammers probeerden met de inbreng van buitenspelers meer druk te zetten op de verdediging van Ajax. De defensie van de Amsterdammers hield echter goed stand, tot de 56ste minuut. Een bevlieging van Kalou zorgde voor de aansluitingstreffer van de thuisploeg. Van Hooijdonk rondde de voorzet van de rechterspits af. Met nog een half uur te spelen leek het dan toch nog spannend te worden in De Kuip. Ajax ving de aanvalsgolf van de Rotterdammers echter goed op en kon vervolgens de wedstrijd simpel uitvoetballen en met de 3 punten uit De Kuip vertrekken.

Ajax heeft net als Feyenoord nu 16 keer gewonnen in de competitiewedstrijd Feyenoord - Ajax sinds de invoering van het betaalde voetbal. 15 keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

1. dkru (7 pts.)